Hlavní obsah

Příběh o penězích pro dobrotivého amerického bezdomovce byl zřejmě podvod

Ten příběh obletěl loni na podzim svět. Bezdomovec John Bobbitt dal své poslední peníze ženě, které došel benzín. Ona s přítelem na oplátku vybrala v internetové sbírce přes 400 tisíc dolarů (přes 8,8 milionu korun), které ale bezdomovec nikdy neviděl a následně pár zažaloval. Případ teď dostal zcela nový rozměr. Podle amerických vyšetřovatelů šlo už od počátku o jeden velký podvod.

Foto: Profimedia.cz

Trojice obviněných. Zleva: Mark D´Amico , Kate McLureová, John Bobbitt

Článek

Loni v listopadu došel na kraji Filadelfie šestadvacetileté Kate McLureové benzin. Bobbitt dal svých posledních dvacet dolarů Kate, aby mohla natankovat, a ta z vděčnosti s přítelem Markem D’Amicoem založila pro bezdomovce sbírku na crowdfundingovém serveru GoFundMe.

Původním cílem bylo vybrat 10 tisíc dolarů, nakonec však lidé darovali 40krát více. McClureová s D'Amicoem u sebe nějaký čas Bobbitta hostili, s někdejším bezdomovcem se ale později očividně ve zlém rozešli. Pár si poté začal žít na vysoké noze a Bobbitt, který se vrátil zpět na ulici, dvojici zažaloval. [celá zpráva]

To ale nebyl jediný a ani největší zvrat v celém příběhu. Ten přišel až tento čtvrtek. Prokurátoři obvinili s podvodu a krádeže celou trojici. Vyšlo totiž najevo, že se bezdomovec s párem znal už nějakou dobu předtím a historka s benzinem posloužila jenom jako dojemný příběh, který měl lidi přinutit poslat peníze.

Následné vyšetřování ukázalo, že v příběhu je řada nesrovnalostí a že se všichni tři setkali minimálně měsíc před rozjetím sbírkové kampaně. „Johnny Bobbitt často vysedával v jednom podchodu nedaleko kasina, kam chodili Mark s Kate. Jednoho dne se potkali, spřátelili, pár mu dal 10 dolarů, nějaké kafe a jídlo,“ uvedl žalobce Scott Coffina ve svém prohlášení.

„Musela jsem si něco vymyslet”

Není jisté, z čí hlavy vyšel plán na vymyšlení celého dojemného příběhu. Na Bobbittově facebookovém účtu však lze nalézt příspěvek z roku 2012, kde popisuje prakticky totožnou situaci. Tehdy měl poskytnout peníze na benzin ženě v Severní Karolíně.

Klíčové jsou textové zprávy z telefonu Kate krátce poté, co spustila kampaň. „OK, ta část s benzinem je kompletně vymyšlená, ale ten chlápek není,“ svěřila se v jedné z 60 tisíc zpráv, kterou vyšetřovatelé prověřili. „Musela jsem si něco vymyslet, aby se lidi cítili špatně, takže o tom vymýšlení ticho,“ stojí v další.

Když trojice vybrala mnohem víc peněz, než původně zamýšlela, ovládla je chamtivost. Bobbitt nedostal přislíbenou část a pár zažaloval. Neuvědomoval si ale, že se tím případ opět dostane na světlo a někdo v něm objeví nesrovnalosti.

V případě, že soud uzná jejich vinu, hrozí trojici trest ve výši pěti až 10 let za mřížemi. Prokuratura chce peníze dárcům vrátit, velká část jich ale již byla utracena. Je možné, že k vrácení částky přispěje i server GoFundMe.

McClureová mezitím vydala prohlášení, že o komplotu nic nevěděla a že měla jen ty nejčistší úmysly, neboť chtěla bezdomovci pomoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám