Hlavní obsah

Houbař v Rusku našel rekordní počet nevybuchlých německých bomb

Německé letecké bomby z dob druhé světové války objevil v lese na západě Ruska muž, který se vydal sbírat houby. Na místo přivolal záchranné složky, které nakonec shromáždily munici vážící dohromady více než tunu, napsala ve středu agentura Interfax.

Foto: Profimedia.cz

Odstraňování německé nevybuchlé pumy v Novgorodské oblasti v roce 2018 (ilustrační foto).

Článek

Houbař objevil bomby nedaleko vesnice Milenino, zhruba 160 kilometrů od hranic se sousední Ukrajinou. Odborníci následně na povrchu země našli šest leteckých pum, z nichž každá vážila 50 kilogramů. Dalších 17 o celkové váze 850 kilogramů vyprostili ze zeminy.

„Jsou to tříštivé letecké pumy německé výroby. Za 20 let mé práce jsme poprvé objevili tolik leteckých bomb na jednom místě. U některých pum koroze částečně poškodila jejich plášť. U dalších přitom zůstaly zachovány roznětky, což znamená, že bomby mohly kdykoliv explodovat,“ píše se v prohlášení zástupce záchranných sborů Kurské oblasti Andreje Chochlova.

Podle odborníků se v oblasti za druhé světové války nacházelo německé polní letiště. Je tak pravděpodobné, že nedaleko byl i sklad s leteckými bombami. Podle tehdejší praxe se vojska při ústupu snažila veškerou munici zničit, aby se nedostala do rukou protivníka. Němci to však v tomto případě zřejmě nestihli, píše Interfax.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám