Hlavní obsah

Pyrotechnici v Plzni deaktivovali leteckou pumu, tisíce lidí se mohu vrátit domů

Právo, Novinky, ČTK, Jiří Šolc
Plzeň
Aktualizováno

Při výkopových pracích našli ve středu dělníci v areálu atletického stadionu ve Vejprnické ulici v Plzni leteckou pumu z druhé světové války. Policie kvůli tomu evakuovala dvacet tisíc lidí a oblast uzavřela. Domů se lidé mohli vrátit po osmé hodině večer, kdy pyrotechnici pumu deaktivovali.

BEZ KOMENTÁŘE: Evakuace kvůli letecké pumě v PlzniVideo: Jiří Šolc, Právo

 
Článek

Letecká puma je oválná, měří na délku asi jeden metr. Policie kvůli ní evakuovala část Skvrňan, třetího největšího sídliště ve městě. Město zřídilo pět evakuačních center, kam sváželo evakuované obyvatele autobusy.

Lidé se kvůli evakuaci často nemohli dostat domů, když šli z práce, protože policie je nepustila do uzavřené oblasti a směřovala je rovnou na místo, odkud odjížděly autobusy do evakuačních center.

Foto: Policie ČR

Letecká puma nalezená v Plzni.

Lidé telefonovali svým příbuzným a snažili se se s nimi spojit. Někteří si reportérovi Práva stěžovali, že si ani nemohli dojít domů pro potřebné věci, například léky. Mnozí z nich se obávali, že v evakuačním centru zůstanou přes noc.

To se nakonec nestalo. Pyrotechnikům se poté, co byla oblast evakuována, podařilo pumu deaktivovat ještě večer a lidé se mohli vrátit.

Původně kvůli nálezu musely z okolí místa nálezu odejít stovky lidí, později policie uvedla, že evakuuje 20 tisíc lidí. „Magistrát města Plzně nabídne evakuovaným obyvatelům náhradní prostory do doby, než se budou moci vrátit zpátky. Časový úsek závisí na rozhodnutí kolegů z pyrotechnické služby," uvedla odpoledne policejní mluvčí Markéta Fialová.

Foto: Policie ČR/Twitter

Prostor, kde v Plzni probíhá evakuace

Nálezy leteckých pum nejsou v Plzni výjimečné. Město bylo za druhé světové války bombardováno. Například 6. května 2017, kdy ve městě vrcholily každoroční oslavy osvobození, zastavil nález letecké bomby z války provoz vlaků na trati směrem na Žatec.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Policie z okolí místa činu evakují dvacet tisíc lidí a oblast uzavírají.

Bomba se našla při opravách na seřaďovacím nádraží u teplárny. Šlo o pětisetlibrovou anglickou leteckou pumu.

Reklama

Výběr článků

Načítám