Hlavní obsah

Fotopast v džungli poprvé zachytila albínskou pandu

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Netradiční úlovek se povedl biologům v čínské jihozápadní provincii S´-čchuan. Jedna z kamer umístěných v přírodní rezervaci Wo-lung totiž zachytila čistě bílou pandu s červenýma očima. Podle vědců jde o první důkaz, že se u volně žijících pand vyskytuje albinismus.

Foto: Reuters

Albínská panda zachycená v národním parku Wo-lung

Článek

Vzácné snímky albínské pandy byly pořízeny už v půlce dubna, světové agentury je však zveřejnily až nyní. Podle Li Šenga z pekingské univerzity je zvíře zhruba rok až dva staré.

Mladá panda je dle biologa dobře stavěná a dle její chůze lze usuzovat, že albinismus se podepsal pouze na jejím vzhledu a nikoliv zdraví.

Vědci nyní chtějí do parku nainstalovat ještě více kamer, aby mohli lépe zdokumentovat aktivity vzácného albína. Zejména je zajímá, zda je zvíře schopné normálních interakcí s ostatními jedinci.

Foto: Reuters

Vědci mají v úmyslu sněhově bílou pandu bedlivě sledovat.

Počet divoce žijících pand velkých se pohybuje okolo dvou tisíc kusů, z toho hned 80 procent jich žije právě v provincii S´-Čchuan, zbytek pak v provinciích Šen-si a Kan-su. V zajetí po celém světě pak žije dalších 548 kusů.

Loni čínská vláda oznámila záměr vybudovat na hornatém jihozápadě země obří pandí rezervaci, která by územně propojila volně žijící populace, a usnadnila tak množení tohoto druhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám