Hlavní obsah

Liberecká zoo chystá vlastní eura

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Nula eur. Takovou nominální hodnotu budou mít speciální suvenýrové bankovky, které na konci května vydá liberecká zoologická zahrada, nejstarší zoo v Česku. Nulaeurovky, které pro ni vytiskne francouzská tiskárna cenin, v níž se tisknou i skutečná eura, vydává u příležitosti oslav 115. výročí od založení.

Foto: Zoo Liberec

Liberecká eurobankovka

Článek

Zoo vydá celkem 5000 eurobankovek, každá bude mít své originální sériové číslo i některé ochranné prvky jako pravé bankovky. „Hlavním vizuálním motivem budou vlajková zvířata charakteristická právě pro naši zoo – slon, takin a orlosup,“ uvedla vedoucí oddělení marketingu Marta Dostálová.

„Slony u nás máme již více než 60 let, s chovem takinů jsme začali vůbec jako první v celé Evropě a orlosupy pravidelně vypouštíme zpět do volné přírody v oblasti evropských Alp,“ zdůvodnila podobu platidla Dostálová.

Nulaeurovky jsou aktuálně velkým sběratelským hitem v celé Evropě. Svoji bankovku už má celá řada evropských zoologických zahrad, z těch českých bude liberecká první.

Zoo podle zkušeností z jiných evropských zahrad očekává, že o bankovky bude mezi sběrateli enormní zájem. „Není neobvyklé, že bývají vyprodány během pár hodin po zahájení prodeje,“ upozornila mluvčí zoo Barbara Tesařová.

Ze stejného materiálu jako pravá eura

Zahrada začne své nulaeurovky nabízet 27. května, prodávat je bude za 80 korun (3,5 eura) výhradně v areálu zahrady. Každý zájemce si může po předložení platné vstupenky do zoo odnést pouze pět kusů suvenýru.

Bankovky jsou vyrobeny ze stoprocentně bavlněného papíru, který se používá při výrobě skutečných eurobankovek. Součástí liberecké eurobankovky bude také hologram, mikrotisk i UV ochranné prvky.

Liberecká zoo chtěla letos původně slavit jubilejní, 100. výročí od založení. Při přípravě rozsáhlé publikace o zoo se ale nově zjistilo, že historie zahrady je mnohem delší, než se původně myslelo. Zahrada tak oslaví rovnou 115 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám