Hlavní obsah

Říkejte cyklistům jinak! Jsou to lidé, říká studie

Novinky, nčs

Rozmanité studie už v nejrůznějších institucích vznikly na ledasco. Jedna z posledních se zabývala v Austrálii označením pro cyklisty. Podle studie je slovo „cyklista” nevhodné. Údajně způsobuje v ostatních účastnících provozu agresi a navíc popírá lidskost uživatelů jízdního kola.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Jako nelichotivé se jeví podle studie označení „cyklista”. Má v lidech vyvolávat zbytečnou agresi, nepochopení, a navíc z něj není zřejmé, že se jedná o lidi. Mělo by se prý tak nahradit označením „lidé, kteří jedou na kole”.

Studie prováděna Dopravním institutem v Austrálii ukázala, že z celkem 442 respondentů každý pátý na silnici úmyslně blokuje cyklisty, devět procent jim dokonce autem kříží cestu.

Problém je i dehumanizace

V dotazníku dokonce více než polovina lidí, kteří na kole nejezdí, označila cyklisty za  „ne tak docela lidi”. Objevovaly se názory, že cyklista je v podstatě něco mechanického.

Právě dehumanizace cyklistů je dalším problémem. Proto by podle studie měli cyklisté dostat obrazně řečeno lidskou tvář. Mělo by to zmírnit agresivitu, zlepšit obraz v očích necyklistické veřejnosti a redukovat trauma cyklistů z toho, že nejsou plnohodnotnými účastníky provozu.

Anketa

Jak často jezdíte na kole?
Denně
41,9 %
Jednou za týden
3,2 %
Méně často
16,1 %
Vůbec
38,8 %
Celkem hlasovalo 31 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám