Hlavní obsah

Myslela si, že je abnormálně zdravá, přitom jen nedokáže cítit bolest

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhých 65 let si Skotka Jo Cameronová nepřipadala nijak zvláštní. Až když se podrobila operaci ruky a po ní nepotřebovala žádné léky tlumící bolest, podstoupila vyšetření. To odhalilo vzácný gen, díky němuž necítí bolest jako většina lidí, informuje server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Jo Cameronová necítí bolest.

Článek

Cameronová je jedna ze dvou osob na světě, u kterých je známý gen, díky němuž jeho vlastník necítí bolest. Jak sama říká, myslela si celý život, že je prostě jen abnormálně zdravá a nijak se nepídila po příčině.

„Když vás nic nebolí a netrápí, tak přirozeně nepátráte po důvodu, prostě si to užíváte,“ říká žena, kterou lékaři po operaci varovali, že se může dostavit bolest.

Tu však Cameronová necítila, což začalo být značně podezřelé. Podstoupila tak genetické vyšetření v Londýně, které skutečně prokázalo, že se jedná o velmi vzácnou genetickou mutaci.

Je v klidu

Ačkoliv by se mohlo zdát, že necítit bolest je velmi výhodné, Cameronová upozorňuje, že cítit bolest je pro člověka důležité. „Je to náš alarm a varuje nás před nebezpečím,“ přemýšlí žena, která spáleninu pozná až ze zápachu pálící se kůže.

Bolest 65letá žena necítila už jako dítě. „Bylo to trochu zvláštní, ale vlastně docela zábava,“ vzpomíná. Díky zmutovanému genu se člověk dokonce rychleji uzdravuje a rovněž se jen tak nevynervuje. „Zažila jsem lehkou dopravní nehodu, a zatímco druhý řidič byl celý vyklepaný, já jsem byla úplně v klidu a vůbec mě to nerozhodilo,“ potvrzuje Cameronová.

Lékaři nyní zkoumají, zda by se gen dal využít pro budoucí pacienty, kteří po operacích mnohdy cítí nesnesitelnou bolest i přesto, že užívají léky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám