Hlavní obsah

Američan se vzdal jídla. Během půstu pije jenom pivo

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvěkou pravdu, že pivo je tekutý chléb, se rozhodl otestovat Del Hall z amerického státu Ohio. Během postního období od Popeleční středy až do Velikonoční neděle hodlá vynechat veškerou pevnou stravu a konzumovat pouze pivo. Inspiroval se u mnichovského mnišského řádu paulánů, kteří díky speciálně vařenému pivu neměli s půsty sebemenší problém.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Milovník jídla a dobrého piva, zejména pocházejícího z malých pivovarů, se rozhodl vyzkoušet dnes už netradiční formu velikonočního půstu. Od 6. března do 21. dubna se Del Hall hodlá vystříhat veškerého jídla a nahradí ho pivem.

„Byl jsem v armádě, běhal maratony. Mám za sebou velké výzvy, ale tahle vypadá drsně, takže jsem zvědavý, jestli to zvládnu,“ sdělil minulý týden Hall regionální stanici WKRC. To měl za sebou první dny půstu.

Po více než týdnu jsou vidět první výsledky. Hall shodil více než sedm kilogramů. Nezvyklou dietu konzultoval se svou doktorkou. „Řekla mi, že mi to neuškodí, pokud budu mít dostatek tekutin a vitamínů,“ uvedl Hall.

Del Hall (uprostřed) během sedmého dne půstu

Američan si během půstu nedá nikdy více než pět piv denně. Občas je však musí nahradit vodou, když třeba doprovází dceru na školní výlet. Do dubna je ještě daleko, Hall je však připraven svůj půst kdykoliv přerušit, kdyby se vyskytly zdravotní problémy.

Stará tradice mnichů

Půst, během kterého se pouze pije pivo, není žádnou novinkou. Hall se zhlédl ve zvyku mnišského řádu paulánů v Mnichově. To vařili pivo jménem doppelbock. Bock (Kozel) je druh silného piva, většinou ležáku. Doppelbock, neboli dvojitý bock, je pivo ještě silnější s obsahem 7 až 12 procent alkoholu.

Doppelbock je velice bohatý na sacharidy a mniši ho proto pili během půstu, kdy jim nebyla povolena pevná strava. Není to však výsada paulánů, na pivu přežívali mniši i ve většině ostatních klášterů. Historicky proto klášterní piva bývala silnější a výživnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám