Hlavní obsah

Olomoucká zoo má malé pouštní lišky, fenky berberské

Právo, mhr, VH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Olomoucká zoo se pyšní dvojící mláďat fenků berberských, nejmenší lišky na světě. Narodila se již koncem minulého roku, ale rodiče je dlouhé týdny bedlivě střežili a nechtěli je ukázat ani svým ošetřovatelům.

BEZ KOMENTÁŘE: Olomoucká zoo poprvé představila mláďata fenka berberskéhoVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Až teď jsou k vidění. „Teprve se rozkoukávají, začínají se ukazovat venku, a ostražití rodiče si tak mohou na chvíli vydechnout,“ uvedla zooložka Jitka Vokurková s tím, že mláďata již absolvovala odčervování i první vakcinaci.

Malé zlatoplavé pouštní šelmy, které mají vzhledem k velikosti těla největší uši ze všech psovitých šelem a bohatě osrstěný ocas, chová v Česku jen několik zoologických zahrad. Ta olomoucká od roku 2006. Doposud se tu narodilo již 28 mláďat.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Mláďata fenků berberských v olomoucké zoo

„Současnou skupinu tvoří vedle mláďat chovný pár. Samice je naší odchovankou, samec pochází ze Zoo Praha,“ konstatovala mluvčí zoo Iveta Gronská.

V Evropě je chováno pouze 144 fenků

Jedná se podle ní o zvířata s noční aktivitou. „Záleží nám ale na tom, aby je příchozí návštěvníci viděli aktivní. Ve dne je tedy v pavilonu simulována noc. Návštěvníci vcházejí do tmy, v níž svítí pouze malá barevná světla, která zvířata příliš nevnímají, lidé je však mohou pozorovat při různých činnostech,“ poznamenala mluvčí.

V evropských zoo žije nyní 144 fenků berberských. Ve volné přírodě žijí v pouštních oblastech severní Afriky, Sinajského a Arabského poloostrova. Jejich kořistí se stávají drobní hlodavci, ptáci, ještěři a hmyz, živí se kořínky, pochutnají si i na datlích.

Vydrží dlouho bez vody, obvykle jim postačí tekutiny obsažené v potravě. Nepřáteli fenků jsou zdivočelí psi, draví ptáci a větší plazi.

Reklama

Výběr článků

Načítám