Hlavní obsah

Boeing během komerčního letu dosáhl rychlosti 1289 km/h

Novinky, tcs

Mocný proud vzduchu v atmosféře ze západu na východ se nazývá jet stream, neboli tryskové proudění. Tento „vítr v zádech“ byl nad USA v pondělí tak silný, že dopravní letadla, která jet stream s oblibou využívají, dosahovala rekordních rychlostí a přistávala se značným předstihem. Letoun z Los Angeles do Londýna jednu chvíli letěl rychlostí 1289 kilometrů za hodinu.

Foto: Profimedia.cz

Boeing 787-9 společnosti Virgin Atlantic Flight (ilustrační foto)

Článek

V posledních dnech panovalo v New Yorku a jeho okolí klidné a na únor příjemné počasí. Vysoko na obloze však vzdušné proudy dosahovaly rekordních rychlostí. Ve výšce okolo deseti kilometrů nad Pennsylvánií svištěl Boeing 787-9 Dreamliner společnosti Virgin Atlantic Flight z Los Angeles do Londýna rychlostí 1289 kilometrů za hodinu, což je pro tento typ letadla zřejmě nový rychlostní rekord.

Boeing 787-9 běžně létá rychlostí podstatně menší, okolo 900 kilometrů v hodině, přičemž jeho motory dokážou vyvinout maximální rychlost ještě o zhruba 40 kilometrů v hodině vyšší. Jak poznamenal server Boston.com, který o atmosférických podmínkách informoval, zbytek už je na matce přírodě.

A ta byla v posledních dnech k pilotům opravdu štědrá. V letecké dopravě se jet stream využívá často, protože usnadňuje let a snižuje náklady na množství spotřebovaného paliva (pokud letadlo samozřejmě letí po směru proudu).

Lety z Chicaga do New Yorku či Bostonu trvají normálně téměř dvě hodiny, nyní se čas zkrátil na 1 hodinu a 24 minut. Z Dallasu do Bostonu se nyní lze dostat letadlem za méně než tři hodiny, což znamená cestu o 40 minut kratší než normálně. Lety opačným směrem, tedy z východu na západ, se naopak prodlužují. Buď letadla silný proud vzduchu musí překonávat, nebo se mu snaží vyhnout a cesta je tak delší.

Boeing zvukovou bariéru nepřekonal

I když by se to tak mohlo na první pohled zdát, Boeing letící z los Angeles do Londýna nepřekonal zvukovou bariéru, i když se rychlost zvuku pohybuje okolo 1234 kilometrů za hodinu (záleží na okolní hustotě vzduchu).

Oněch 1289 kilometrů za hodinu je totiž traťová rychlost (groundspeed), to znamená rychlost pohybu vůči zemi. Při překonávání zvukové bariéry je však podstatná vzdušná rychlost (airspeed), to znamená rychlost vůči okolnímu vzduchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám