Hlavní obsah

Aerolinky Norwegian opět pokořily rychlostní rekord při transatlantickém letu

Novinky, mšv

Není to ani měsíc, kdy nízkonákladová společnost Norwegian pokořila rekord v nejkratším letu přes Atlantik. Trval 5 hodin a 13 minut. Své skóre si aerolinky nyní ještě vylepšily, když jejich letadlo cestu z amerického New Yorku do britského Londýna zvládlo za 5 hodin a 9 minut. Samozřejmě rekord ani zdaleka nedosahuje toho, jak rychle trasu zvládaly concordy, píše Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Boeing 787-9 Dreamliner vyletěl z newyorského letiště JFK a na londýnském Gatwicku byl o hodinu dříve před plánovaným přistáním. Mohl za to příznivý a divoký vítr v zádech, díky kterému letoun vyvinul rychlost až 1285 kilometrů v hodině.

Už při předešlém rekordním letu z 15. ledna přitom kapitán uvedl, že je docela možné, že jeho rekord bude překonán. „Kdyby nebyly v nižších polohách předpovězené turbulence, mohli jsme letět ještě rychleji,“ uvedl kapitán Harold van Dam. [celá zpráva]

Oba rekordy se ovšem odehrály na poli podzvukových letů a nemohou se ani zdaleka rovnat s tím, jak rychle trasu zvládaly nadzvukové concordy. Těm cesta zabrala něco kolem tří a půl hodiny, lety však byly ukončeny v roce 2003. Jednak byly nákladné, jednak vyvolávaly kontroverzi.

Jeden z concordů, který používala společnost British Airways, je nyní k vidění v leteckém muzeu v anglickém Duxfordu u Cambridge.

Reklama

Výběr článků

Načítám