Hlavní obsah

Zvířata v pražské zoo ještě pořád slaví Vánoce

Novinky, Kristýna Léblová, kk
Praha

Zvířata v pražské zoo slaví Štědrý den každý den. Návštěvníci byli letos totiž velmi štědří a přinesli němým tvářím tolik dárků, že je krmiváři přerozdělují ještě v průběhu ledna. Mnozí fanoušci zoo nosí dárky ještě nyní.

Zvířata v pražské zoo ještě pořád slaví VánoceVideo: Novinky

 
Článek

Zájemci mají možnost obdarovat zoologické zahrady různými dobrotami a pomůckami pro zvířata. Ohlas je největší obzvlášť v období Vánoc, ale i v prvních lednových týdnech. Nejčastějším dárkem je různé ovoce, ale i vánoční stromky.

„Letošní rok byl velice štědrý ze strany návštěvníků. Dostali jsme například přes tunu jablek, asi čtyři metráky mrkve, čtyřicet beden suchého pečiva a další věci,“ uvedl Antonín Mrázek, vedoucí krmivářského oddělení Zoo Praha.

Kromě ovoce, zeleniny, ořechů a pečiva byly mezi dary i vánoční stromky. „Vánočních stromků nám letos opět prodejci nabídli tolik, že nabídka převyšuje naši spotřebu. Musíme je už i odmítat. Dostali jsme jich letos několik set,“ řekl Mrázek.

Foto: archiv Zoo Praha, Novinky

Kromě vánočních stromečků dostávají zvířata i dobroty v podobě ovoce, zeleniny a pečiva.

Zvířata si na stromcích pochutnávala už mezi svátky. Zájem měla hlavně o kavkazské jedle, borovice nebo smrčky. Stromky budou zvířata dostávat ještě zhruba měsíc a pak se ještě využijí například jako úkryty pro ptáky.

Dalším ze zajímavých dárků je například prostěradlo, pro které se i v zoo najde využití. „Prostěradla využijeme například u orangutanů a u goril. Tito primáti si z toho staví i hnízda a využijí to i pro zábavu,“ uvedl Mrázek.

Nekrmte zvířata

Darované jídlo pak zoologická zahrada sama rozdělí mezi zvířata. Chovatelé musí být obezřetní a dávat při krmení zvěře bedlivý pozor. Existují totiž určité krmné dávky, podle kterých se musí chovatelé řídit, a jídlo tak rozdělí podle druhu i množství jednotlivých zvířat. Při nesprávném rozdělení totiž hrozí velké nebezpečí.

„Není vhodné, aby návštěvníci krmivo sami rozdělovali zvířatům. To je nepřípustné. V minulosti se totiž stávalo, že návštěvníci krmili zvířata sami a pak dochází ke zdravotním problémům u zvířat i k úhynu,“ varoval Mrázek.

Vánoce v zoo ale stále nekončí. „Návštěvníci jsou tak hodní, že nám stále nosí dárky pro zvířata. Takže v současné době svážíme od hlavní brány několik košů se suchým pečivem, s jablky a s mrkví,“ dodal Mrázek.

Reklama

Výběr článků

Načítám