Hlavní obsah

Svět přivítal příchod roku 2019

Novinky, tcs
Aktualizováno

Příchod nového roku postupně spouští oslavy po celé zeměkouli. Kvůli rozdělení na časová pásma slaví každoročně jako první pacifické ostrovy Samoa, Tonga a Kiribati v 11 hodin dopoledne středoevropského času. Jako poslední se nového roku dočká Americká Samoa a symbolicky i neobydlený Bakerův ostrov.

Živě: Svět vítá rok 2019Video: AP, AP

 
Článek

První a poslední oslavence nového roku od sebe dělí 26 hodin, vzdáleni jsou od sebe přitom jen několik desítek kilometrů. V roce 2011 se totiž Samoa přidala k časovému pásmu UTC+14 (UTC - Coordinated universal time, někdy též greenwichský čas) kvůli svým ekonomickým partnerům, zatímco Americká Samoa si ponechala časové pásmo UTC-11.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Novoroční ohňostroj v SydneyVideo: AP

Mezi prvními oslavami, na které byla zaměřena celosvětová pozornost, byly již tradičně ty na Novém Zélandu a v Austrálii. V novozélandském Aucklandu se diváci dočkali ohňostroje z televizní věže Sky Tower.

Velkolepých oslav příchodu nového roku se v Sydney zúčastnilo přes milion lidí. Dvanáct minut trvající ohňostroj s názvem „Pulse of Sydney“ obsahoval přes 100 tisíc pyrotechnických efektů a jednalo se o největší ohňostroj v dějinách města.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Nový Zéland přivítal rok 2019 Video: AP

V 16 hodin SEČ se uskutečnily oslavy rovněž v severokorejském Pchjongjangu a jihokorejském Soulu.

Foto: AP

Nový rok v Severní Koreji

V tu samou dobu přivítali Japonci rok, v němž přejdou do nové éry. Ty se totiž počítají podle císaře, který právě sedí na trůně a v roce 2019 abdikuje císař Akihito ve prospěch svého syna Naruhita.

Foto: Amit Dave, Reuters

Děti v Indii se připravují na oslavy příchodu roku 2019.

Přestože Číňané mají svůj kalendář a nový rok oslaví většina z nich až 5. února, uskuteční se oslavy v řadě čínských měst už dnes. Obrovský ohňostroj je nachystán pro diváky v Pekingu. Na velké oslavy se chystá rovněž Hongkong či Tchaj-pej.

Rusko zasahuje několik časových pásem, a tak někteří jeho obyvatelé se už nacházejí v novém roce. Na moskevském Rudém náměstí však udeří půlnoc až ve 22:00 SEČ. Posléze už se přesunou oslavy dále do Evropy.

V Paříži se na silvestrovské veselí chystají bezpečnostní složky, obávají se mimo jiné dalších protestů žlutých vest. V jednu hodinu po půlnoci propuknou oslavy v Londýně, o dvě hodiny později vypukne divoký rej v brazilském Riu. V šest hodin ráno našeho času se pochlubí New York svou velkolepou show na Time Square.

Přehled začátků roku dle jednotlivých časových pásem:
(časy jsou převedeny na náš SEČ)
Pondělí:
11:00 Tonga, Samoa, Kiribati
12:00 Nový Zéland
14:00 Austrálie
16:00 Japonsko, Jižní Korea, Severní Korea
17:00 Čína, Filipíny, Singapur
18:00 Indonésie
19:00 Bangladéš
19:30 Indie, Srí Lanka
20:00 Pákistán
22:00 Rusko – moskevská oblast
23:00 Řecko
Úterý:
0:00 Česká republika, Slovensko, Německo, Francie a další evropské země
1:00 Velká Británie, Irsko, Portugalsko, Island
3:00 - 4:00 Brazílie
4:00 Argentina
4:30 - 9:00 USA, Kanada (od východního pobřeží k západnímu)
10:00 Aljaška
11:00 Havaj
12:00 Americká Samoa
13:00 Bakerův ostrov, Howlandův ostrov

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám