Hlavní obsah

Start Muskovy rakety rozzářil oblohu nad Los Angeles

Novinky, tcs

První stupeň rakety Falcon 9 dokázal v noci z neděle na pondělí úspěšně přistát, kalifornské obyvatele ale mnohem víc než tento technologický zázrak očarovaly světelné efekty při startu rakety. Kouzelná hra světel má přitom jednoduché vysvětlení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Raketa Falcon 9 vytvořila na noční obloze pozoruhodnou podívanouVideo: Reuters

 
Článek

Na potemnělé obloze vykvetl nádherný světelný mrak ne nepodobný hvězdné mlhovině. „Je to snad UFO?“ ptali se na svých twitterových účtech mnozí obyvatelé Los Angeles.

Nic tak fantaskního, to z Vanderbergovy letecké základny „pouze” startovala raketa Falcon 9, která měla za cíl vynést argentinský satelit na oběžnou dráhu.

Foto: Profimedia.cz

Na záběrech lze dobře vidět vracející se první stupěň.

Příznivci konspiračních teorií mohli být možná zklamáni, drtivá většina lidí však fascinovaně sledovala divadlo, které se nad jejich hlavami odehrávalo. A co ho způsobilo? Odpověď je jednoduchá: Slunce a správné načasování.

Start rakety byl totiž naplánován krátce po západu slunce. A zatímco pro pozorovatele startu se již setmělo, raketa rychle vystoupala tak vysoko, že „dohnala“ sluneční terminátor (rozhraní mezi osvětlenou a neosvětlenou částí planety) a vstoupila opět do slunečního jasu.

Foto: Profimedia.cz

Návrat prvního stupně proběhl bez problémů.

V tu chvíli se odděloval první stupeň rakety a zažehl se stupeň druhý. Zplodiny spáleného paliva následně ozářily sluneční paprsky, a vykouzlily tak na temné zemi neobyčejnou podívanou.

Další mise rakety Falcon 9 tedy byla úspěšná dvojnásob. Kromě úchvatných záběrů se podařilo splnit i hlavní cíl. Tím bylo vynést na oběžnou dráhu argentinský satelit se speciálním radarem pro pozorování povrchu Země při živelních pohromách. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám