Hlavní obsah

Další ze svérázných restaurací. Španělka vylepšila sošky z 15. století

Novinky, tcs

Španělská trafikantka Maria Luisa Menedezová se stala další amatérskou restaurátorkou, jejíž dílo vyvolalo posměch a hlavně rozhořčení. Obyvatelka malé vesničky Ranadairo v provincii Asturie nabarvila oltářní sošky pocházející z 15. století. A její kvalifikace? Malování ji prý baví.

Foto: Solarpix.com, Profimedia.cz

Sošky z 15. století nabarvila trafikantka, jak nejlépe uměla.

Článek

Oltář v kapli malé vesničky zdobí tři plastiky. Panna Marie s Ježíškem, svatý Petr a Panna Marie s Ježíškem a svatou Annou. Podle odborníků pocházejí z 15. století, dvě z nich byly kolorované, třetí nikoli. Teď jsou zářivými barvami nabarvené všechny.

„Nejsem profesionálka, ale vždycky mě malování bavilo a ty sošky opravdu potřebovaly nabarvit,“ sdělila deníku El Comercio Maria Luisa Menedezová, která se restaurování ujala. V malé vesnici má trafiku a k nabarvení sošek dostala souhlas od farnosti.

Foto: Solarpix.com, Profimedia.cz

Se svou prací je Maria Luisa Menedezová. Sousedům se líbí, odborníci jsou zděšeni.

„Nabarvila jsem je nejlíp, jak jsem uměla. Použila jsem barvy, o kterých jsem si myslela, že se hodí. Sousedům se to líbilo,“ dodala amatérská restaurátorka. Nabarvení sošek se ujala, protože jí prý malování baví a chodila „na pár lekcí“. S výsledným dílem je spokojena, myslí si, že sošky nyní vypadají lépe.

Foto: Solarpix.com, Profimedia.cz

Svatý petr po amatérské úpravě

Zatímco na internetu vyvolaly snímky pobavení, profesionálním restaurátorům rozhodně do smíchu není. „Je to šílené,“ okomentoval stav sošek pro agenturu AFP Luis Suarez Saro, který sošky profesionálně restauroval v letech 2002 až 2003.

Amatérští restaurátoři se činí

„To se nikdo nestará o neustálé plenění naší země? Co za společnost si nechá ničit dědictví svých předků přímo před svými zraky?“ okomentovala nejnovější počin amatérských restaurátorů Španělská asociace na ochranu uměleckého dědictví.

Foto: AFP PHOTO/ CENTRO DE ESTUDIOS BORJANOS, Profimedia.cz

Nejznámějším amatérským restaurátorským počinem je poničení fresky Ecce Homo z roku 1930.

Nejde totiž o první a zcela určitě ani poslední „vylepšení“ historických kulturních památek, které ač je vedeno dobrými úmysly, vede k poničení díla, které přetrvalo staletí.

Foto: Profimedia.cz

Svatý Jiří z města Estella po úpravě učitelem dílen.

Legendárním případem je přemalování fresky „Ecce Homo“ dvaaosmdesátiletou farnicí. Letos v červnu vzbudilo pozornost amatérské přemalování 500 let staré sochy svatého Jiří v městečku Estella.

Reklama

Výběr článků

Načítám