Hlavní obsah

Japonský vodní park zkrachoval, tučňáci a delfín živoří v zašlých bazénech

Novinky, Markéta Jasanská

Desítky tučňáků a delfín skákavý živoří už od začátku roku v nádržích zkrachovalého vodního parku v japonském městě Čóši. To vyvolalo ostrou kritiku ze strany veřejnosti. Aktivisté i obyčejní občané volají po záchraně zvířat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonský delfín byl spolu s dalšími zvířaty ponechán na pospas osudu v pouštěném akvaparkuVideo: Reuters

 
Článek

Inubosaki Marine Park Aquarium v městě Čóši v prefektuře Čiba uzavřel jeho majitel v lednu poté, co poklesla návštěvnost. V parku zůstala Honey, samička delfína skákavého, 46 tučňáků a stovky ryb i plazů.

Podle tvrzení úřadů zaměstnanci chodili zvířata pravidelně krmit, snímky a videa pořízená aktivisty v březnu a srpnu letošního roku však ukazují opak. Na nich je vidět Honey plavající v malém nezařízeném bazénu. Na jiných záběrech jsou zachyceni tučňáci pokrytí prachem v troskách zchátralého výběhu.

„Když jsme přišli zkontrolovat podmínky, ve kterých Honey žije, byly na ní vidět známky stresu,“ popisuje stav delfína Akiko Micunobuová, aktivistka z lokální organizace Animal Rights Center, jež se o problém zajímá.

Společnost, která spravovala akvárium, i její dceřiné firmy neodpovídají na telefonáty. Městu Čóši se její zástupce nedaří zastihnout.

Lovení v zátokách

Honey byla ulovena v roce 2005 v jedné ze zátok poblíž města Taidži.

„Honey je symbolem dvou problémů, mořských parků a praktik lovu delfínů,“ dodává Micunobuová. Naráží tím na praktiky japonských akvárií, která si kupují delfíny právě z okolí Taidži.

Na způsob nelidského lovu delfínů upozornil oscarový snímek Zátoka. V reakci na něj Japonská asociace zoologických zahrad a akvárií lovení těchto kytovců v zátokách zakázala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám