Hlavní obsah

Jihoafrický vinohrad stráží před hmyzem armáda 1000 kachen

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to pohled, který denně láká k vinici Vergenoegd Wine Estate v jihoafrickém Stellenboschu desítky zvědavých turistů. Dvakrát denně pochoduje do práce tisícihlavý zástup kachen, které se na vinici krmí nežádoucím hmyzem. Fungují tak jako dokonalý přírodní „pesticid“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přes tisíc kachen stráží vinohrad před hmyzemVideo: AP

 
Článek

K ochraně hroznů vinaři většinou používají různé druhy pesticidů, na jihoafrické vinici místo toho používají na 1070 kusů kachen plemena indický běžec. Každý den vyženou zaměstnanci dvakrát kachny na vinici a nechají je pochutnávat si na hmyzu, který by mohl révu poškodit.

„Program funguje od roku 1984. Máme základní výzkum a chovný program nastavený tak, abychom měli hejno kachen produktivní a zároveň aby byly zdravé a spokojené,“ uvedl mluvčí vinice Vergenoegd Wine Estate. Indický běžec patří mezi stará kachní plemena.

První zmínky o jemu podobných kachnách pochází z ostrova Jávy zhruba před tisícem let. Od běžné kachny se na první pohled odlišuje vzpřímeným držením trupu, díky čemuž se pohybuje po souši podstatně rychleji.

V Čechách chov indického běžce není moc rozšířen, vyhlášené chovy má však Německo či Anglie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám