Hlavní obsah

Unikla holokaustu a v 96 letech se stala zpěvačkou metalové kapely

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co je to death metal se šestadevadesátiletá Inge Ginsbergová dozvěděla až po osmdestáce. To však odhodlanou ženu nezastavilo. Během svého života utíkala před nacisty, stala se špiónkou, psala písňové texty pro ty největší hollywoodské hvězdy. Na stará kolena chtěla, aby její hlas byl slyšet, a tak se před pěti lety dala dohromady s metalovou kapelou The Tritone kings, které napsala několik textů a později je i nazpívala.

Foto: Facebook Inge and the TritoneKings

Kapela Inge and the TritoneKings

Článek

Ne, zemřít se rozhodně nechystá. Inge, přezdívaná „metalová babička“ toho chce ještě hodně stihnout. Pravidelně cvičí jógu a má v plánu se dožít 120 let. Pakliže to někdo může dokázat, tak rozhodně žena, která se více proslavila až po devadesátce coby metalová zpěvačka.

„Všechny moje písně mají poselství,“ svěřila se Inge. „Jedna je o tom, že nemáš ničit něco, co nejde nahradit. Druhá zase říká: Když se nemůžeš vyhnout smrti, směj se jí,“ vysvětlila v dokumentárním filmu Deathmetalová babička žena, jejíž život byl všechno, jen ne nudný.

Poznala život špiónky i hollywoodské smetánky

Po čtyřech letech skrývání se v rodné Vídni dokázala dvacetiletá Inge v roce 1942 se svou matkou a bratrem uprchnout do Švýcarska. O dva roky později už se svým pozdějším manželem Otto Kollmanem pracovala pro americkou rozvědku. Coby pokojská v Luganské vile sbírala informace od italských fašistů, kteří se sem jezdili rekreovat.

Po válce si Otto s Inge začali skládat písně pro švýcarské hudební vydavatelství Musikvertrieb. Otto měl na starosti hudbu, Inge k nim psala texty. V roce 1955 se přestěhovali do Hollywoodu, kde psali hity pro Doris Dayovou nebo Deana Martina. Život v Hollywoodu ale manžele brzy znechutil, a tak se vydali zpátky do Evropy. Krátce po hollywoodském snu se rozpadlo i jejich manželství.

Inge se vydala do Izraele. Původně zde chtěla žít prostým životem v kibucu, ale v Tel Avivu narazila na bohatého hotelového manažera Hanse Krugera. Ten se stal jejím druhým manželem. Vydržela s ním ale jenom 12 let.

Teprve se třetím manželem Kurtem Ginsbergem našla štěstí. Společně žili střídavě v Ekvádoru a střídavě ve Švýcarsku, dokud se Kurtovo zdraví nezhoršilo. Pár se přestěhoval do New Yorku, kde nakonec Kurt v roce 1999 zemřel a od té doby žije Inge sama.

Hlavně, aby někdo poslouchal

Psát písňové texty a básně nepřestala, avšak publika, kterému by se mohla se svými díly pochlubit, ubylo. „Život je osamělá země. Všichni vaši příbuzní jsou pryč. Všichni vaši přátelé jsou pryč a nikdo vlastně neposlouchá, co máte na srdci,“ vysvětlila, co jí na staří vadí.

Vše ale změnil hudebník Pedro De Siva, který si přečetl texty, co Inge složila. „Jedno léto začala psát texty o krvi a smrti a já jí říkám: ´To zní jako death metal´,“ vzpomněl si na vznik bláznivého nápadu hudebník.

Společně s Inge tak založili deathmetalovou kapelu. Pod názvem Inge and the TritoneKings vystoupili z písní Totenköpchen v soutěžích Švýcarsko má talent, Amerika má talent nebo Švédsko má talent.

Metalová babička se stala ohromně populární. Jejich hudba není technicky vzato pravý death metal, ale i zatvrzelí metaloví fanoušci toto Inge rádi odpustili. Inge totiž dokazuje, že nezáleží na věku, ale pouze na tom, zda máte dost sil a chuti něco se svým životem udělat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám