Hlavní obsah

Velryba uvázla ve žraločích sítích, které chrání australské pláže

Novinky, tcs

Další záchranu velryby mají za sebou australští ochranáři. V pondělí osvobodili keporkaka zamotaného do žraločích sítí ve vodách u města Gold Coast na jihu státu Queensland. Sedmimetrový kytovec se do sítí zamotal krátce poté, co ochranáři v prohlášení vyzvali australskou vládu, aby přehodnotila způsob ochrany pláží proti žralokům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U australského pobřeží zachránili velrybu, která se zamotala do žraločích sítíVideo: AP

 
Článek

Náročná záchrana se tentokrát obešla bez problémů. Pracovníci organizace Sea World Australia dokázali přeřezat sítě a keporkak unikl krutému osudu. Jedná se ovšem už o čtvrtou velrybu, která uvázla v sítích, jež mají chránit australské pláže. Podobný případ museli řešit ochranáři už počátkem tohoto měsíce na Rainbow Beach také v Queenslandu.

I proto vyzývají k tomu, aby vláda sítě proti žralokům odstranila z míst, kde se do nich velryby zamotávají nejčastěji. Mitchell Leroy z organizace Sea World pro server australské televize ABC dodal, že tyto záchranné operace jsou nesmírně nebezpečné jak pro lidi, tak pro velryby či další zvířata jako delfíny nebo želvy.

Nebezpečí hrozí kytovcům zejména v období od července do listopadu, kdy se keporkaci vrací s nově narozenými mláďaty do antarktických vod. „Když putují na jih, mají tendence plout blízko břehům, takže šance, že se zamotají do sítí je mnohem vyšší,“ uvedl Jonathan Clark z organizace Sea Shepherd.

Podle ochranářů už existují alternativní metody, jak pláže před žraloky ochránit, včetně dronů, které dokážou žraloky ve vodě rozpoznat a včas před nimi varovat. Vláda státu Queensland na žraločí problém ročně vynakládá kolem čtyř miliónů australských dolarů (zhruba 66 miliónů korun), podle ministra pro rybolov Marka Furnera nelze program jen tak zrušit. Za posledních 56 let byl totiž na pobřeží státu i díky sítím zaznamenán pouze jeden fatální útok žraloka.

Reklama

Výběr článků

Načítám