Hlavní obsah

Uprchlý urzon se usídlil na stromě. Chytali ho hasiči, strážníci i lidé ze zoo

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Neobyčejný zásah mají za sebou brněnští strážníci a hasiči. V neděli dopoledne zavolal na linku 156 muž s tím, že na jeho zahradě v Brně-Medlánkách sedí zvíře podobné dikobrazovi. Přivolaní strážníci potvrdili, že v koruně stromu sedí asi šest metrů vysoko urzon kanadský, toho času na útěku z nedaleké brněnské zoo.

BEZ KOMENTÁŘE: Odchyt urzona v BrněVideo: MP Brno

 
Článek

Samička urzona utekla ze svého výběhu přede dvěma týdny, a i když ji chovatelé občas zahlédli, nepodařilo se jim ji polapit. Nakonec se pod stromem, kde se urzon usídlil, sjeli strážníci, hasiči a pracovníci zoo. Hasiči urzona jménem Jitka plašili dlouhou tyčí, pod stromem číhali chovatelé se sítěmi.

„Urzon, který se na zemi pohybuje poměrně pomalu, se nejspíš nechtěl vzdát své nově nabyté svobody a snažil se rychle schovat. Strážnici s odchytovou sítí ale neutekl. Samičku si poté převzali chovatelé, kteří ji prohlédnou a vrátí do výběhu,“ popsala mluvčí strážníků Tereza Kadrnožková.

Urzoni kanadští sice vzhledem připomínají dikobraza, ale podle webu brněnské zoo jsou příbuzní spíše s morčaty. Na zádech mají až 30 tisíc ostnů o délce deset až patnáct centimetrů. Ostny jsou velmi ostré, a pokud se zapíchnou do těla nepřítele, jdou jen velmi těžko vytáhnout kvůli mikroskopickým háčkům.

Reklama

Výběr článků

Načítám