Hlavní obsah

Íránský generál obvinil Izrael, že jim krade mraky

Novinky, tcs

Írán sužuje katastrofické sucho a minimálně brigádní generál Gholám Rezá Džalali má jasno, kdo za to může. Na pondělní tiskové konferenci obvinil Izrael a „další země“ z toho, že ovlivňují mraky tak, aby z nich v Íránu nepršelo a navíc je kradou – stejně jako sníh.

Foto: Profimedia.cz

Íránská poušť (ilustrační foto)

Článek

O výroku brigádního generála Džalaliho, který je šéfem íránské civilní obrany, informoval list Daily Mail s odvoláním na íránskou tiskovou agenturu ISNA (Iranian Students News Agency – je považována za nejvíce nezávislou agenturu v zemi).

„Zahraniční vměšování nejspíš hraje roli ve změně klimatu,“ uvedl generál na tiskové konferenci. „Izrael a ještě jedna další země v regionu mají týmy, které pracují na tom, aby z mraků, které se ocitnou na íránské obloze, nemohlo pršet,“ vysvětlil Džalali.

Argumentoval přitom studií, která uvádí, že horské oblasti nad 2200 metrů nadmořské výšky od Afghánistánu po Středomoří jsou pokryté sněhem – vyjma Íránu.

Generál Gholám Rezá Džalali

„Navíc čelíme problému krádeží mraků a sněhu,“ dodal generál, aniž vysvětlil, jak přesně mají nepřátelské země tyto krádeže uskutečňovat. Proti těmto tvrzením okamžitě vystoupil ředitel Íránské meteorologické služby Achad Vazife.

Tohle nám nepomůže, tvrdí šéf meteorologů

„Možná má generál k dispozici dokumenty, o kterých nevím. Ale na základě svých meteorologických znalostí mohu říct, že je nemožné, aby země kradla sníh či déšť,“ sdělil Vazife agentuře ISNA. „Írán trápí dlouhodobé sucho, ale je to globální trend, který nepostihuje jenom Írán,“ vysvětlil Vazife.

„Takováto vyjádření nejenže nevyřeší žádný z našich problémů, ale zároveň nás od správného řešení budou odvádět,“ zkritizoval Vazife generálův výrok.

Džalaliho vyjádření není nikterak originální. Už v roce 2011 tehdejší prezident Mahmúd Ahmadínežád obvinil západní mocnosti, že vyvíjejí plán na způsobení katastrofického sucha v Íránu. Následně obvinil Západ, že vyvinul virus HIV, aby oslabil rozvojové země.

Reklama

Výběr článků

Načítám