Hlavní obsah

Zoufalý orangutan bránil svůj strom před bagrem

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srdceryvné video zveřejnila Mezinárodní organizace na záchranu zvířat (International Animal Rescue). Orangutan se na něm snaží marně bránit svůj domov a nakonec musí být uspán ochránci. Video sice pochází už z roku 2013, organizace ho však uveřejnila až v úterý s tím, že takových situací je v Indonésii k vidění stále více a více.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Orangutan se střetl s buldozerem, který mu ničil domovVideo: International Animal Rescue, AP

 
Článek

Video natočené v Západním Kalimantanu, indonéské provincii na ostrově Borneo, názorně ilustruje, jak ohrožení orangutani přicházejí o své domovské prostředí. A i když bylo natočeno před pěti lety, je stále aktuální.

Orangutana, který se zoufale postavil stroji, se nakonec pracovníkům IAR podařilo uspat a zachránit. Zvíře nyní žije spolu s další více než stovkou orangutanů v Centru pro záchranu orangutanů v Ketapangu v Západním Borneu.

Jiní lidoopi ale takové štěstí nemají. Často přežívají ve vykácené oblasti a pomalu umírají hlady. Orangutani také často hledají potravu poblíž lidských osídlení, což vede k častým konfliktům s lidmi, které nejsou zvířata schopna vyhrát.

Orangutani přichází o domov závratnou rychlostí

Podle IAR jsou situace, jako je ta zachycená na videu, v Indonésii stále častější. Situace orangutanů je kritická. Mezi lety 1950 až 2010 se populace bornejských orangutanů snížila o 60 procent, v dalších sedmi letech je očekáván pokles o dalších 22 procent. Orangutaní populaci rovněž decimuje ilegální lov.

Desetiletý indonéský plán, který skončil v loňském roce a měl výrazně zamezit ilegálnímu odlesňování, příliš neuspěl. Lesy v Indonésii stále mizí závratnou rychlostí a v budoucnu se bohužel nejspíše dočkáme mnoha dalších podobných videí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám