Hlavní obsah

Francouz zahájil pokus o přeplavání Tichého oceánu

Francouz Benoît Lecomte v úterý zahájil pokus o přeplavání Tichého oceánu. Předpokládá se, že jedenapadesátiletý Lecomte poplave každý den osm hodin po dobu šesti až osmi měsíců, než dorazí na západní pobřeží Spojených států. Bude-li úspěšný, stane se první osobou, která překonala tímto způsobem Pacifik. Jeho podnik má poukázat na klimatické změny a znečištění oceánů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dálkový plavec Lecomte zahájil pokus o přeplavání PacifikuVideo: Reuters

 
Článek

V doprovodném týmu jsou mimo jiné vědci, kteří budou na trase dlouhé 9000 kilometrů provádět vědecký výzkum. Předmětem jejich zájmu bude plastový odpad v oceánu, vliv mimořádného fyzického výkonu na lidské srdce a dopad neštěstí japonské jaderné elektrárny ve Fukušimě na oceán.

Lecomte se ponořil do vody v devět hodin ráno japonského času (02:00 SELČ) a v prvních metrech trasy měl po boku sedmnáctiletou dceru a o šest let mladšího syna. Obě děti se pak vrátily na pevninu.

Foto: Profimedia.cz

Benoît Lecomte

Lecomte žije v USA a přípravy na pokus trvaly přes půl roku. Francouz má za sebou ale mnohem delší průpravu – v roce 1998 byl prvním známým člověkem, jemuž se podařilo přeplavat Atlantský oceán. Když tehdy dorazil na francouzský břeh, jeho první slova prý byla: „Už nikdy víc.“ Později ale názor změnil.

V příštích měsících ho čeká denní rutina – po osmi hodinách plavání vystoupí na doprovodnou loď, nají se, vyspí a pak znovu totéž. Aby měl dostatek energie, má denně zkonzumovat 8000 kalorií. „Zásadně nejím cukr. Většina mého kalorického příjmu pochází z tuků, jím i jídla ze zmrazených polotovarů, rýži, těstoviny a různé polévky,“ sdělil.

Reklama

Výběr článků

Načítám