Hlavní obsah

Nejdivnější funus na světě. Raketami na drátech se snaží vesničané trefit pohřební hranici

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V thajské vesničce Pathumtani si buddhistických mnichů nesmírně považují. Když některý z nich zemře, sejde se celá vesnice k rituálu, ve kterém hlavní roli hrají obrovské barevné rakety, kterými se vesničané snaží trefit pohřební hranici. Duši zemřelého mnicha má tento zvyk přinést štěstí. A kromě toho se zároveň pobaví klášter i celá vesnice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Podpalování pohřební hranice za pomoci raketVideo: AP

 
Článek

Nezvyklá pohřební slavnost se v thajské vesničce odehrála naposledy v pondělí. Smrt respektovaného mnicha se dle tradice uctila dřevěnými, metr dlouhými raketami nacpanými střelným prachem.

Vesničané zapalovali jednu po druhé. Rakety zavěšené na drátech získaly rychlost a pak vystřelily směrem k narovnaným bambusovým hranicím. Hranice, která je zasažena, se pak použije ke spálení mnichova těla.

„Rakety jsou požehnané. Svítí jasným plamenem a řítí se kupředu s nádherným zvukem,“ sdělil Reuters jeden z mnichů Phra Nakkarat. „Je to tradice, kterou si užíváme už po mnoho let. Duši mnichů to přinese štěstí předtím, než jsou znovuzrozeni,“ dodal.

Nakkarat uvedl, že zorganizování mnichům zabere mnoho času, všichni si ale užijí spoustu legrace a zábavy. Což je nejlepší způsob, jak zavzpomínat na respektovanou a uznávanou osobu.

Reklama

Výběr článků

Načítám