Hlavní obsah

Líbačka a objímání. Trump s Macronem se předvedli jako velcí přátelé

Setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho francouzského kolegy Emmanuela Macrona se díky jejich netradičním způsobům podávání rukou stalo pro novináře i veřejnost oblíbenou kratochvílí. Oba světoví vůdci nezklamali ani v úterý a před reportéry předvedli sérii rozšafností od dlouhého potřásání pravicemi přes ometání smítka z klopy obleku až po polibky a kamarádské poplácávání po zádech.

Trump a Macron: Polibky, poplácávání se, potřásání rukamaVideo: Novinky/AP

 
Článek

„Mám ho moc rád,“ prohlásil Trump na Macronovu adresu poté, co na úvod tiskové konference francouzský prezident po klasickém potřesení pravicí přešel na stisk rukou, který na Twitteru lidé hodnotí jako začátečnickou verzi pozdravu pouličních kámošů. Macron ještě využil toho, že Trumpa pevně svírá, a amerického prezidenta si přitáhl k polibku, což se opakovalo i při dalších příležitostech.

Po odchodu z tiskové konference, kterému opět předcházelo plácnutí pravicemi, prezidenti odcházeli v objetí, Macron navíc svého kolegu opakovaně poplácával po rameni. Naopak při přijetí v Bílém domě se k důvěrnosti uchýlil Trump, když Macronovi se slovy, že tam má lupy, ometl klopu saka. „Nyní je perfektní,“ dodal Trump s tím, že Macron je jeho mimořádným přítelem.

Oba státníci se poprvé osobně setkali loni v květnu na summitu NATO v Bruselu, tehdy také historie jejich dlouhých stisků rukou začala. Média si tehdy povšimla, že Trump se pokoušel ruku uvolnit, ale francouzský prezident mu to nedovolil. [celá zpráva]

Macron později poznamenal, že toto gesto nebylo nevinné. Reagoval nejspíš na Trumpova dřívější setkání se světovými státníky, na kterých se podle některých médií americký prezident snažil svým chováním dokázat svou nadřazenost. Britskou premiérku Theresu Mayovou při návštěvě v Bílém domě držel za ruku a japonskému premiérovi Šinzóovi Abemu ruku tiskl podle novinářů neobvykle dlouho a pevně.

Reklama

Výběr článků

Načítám