Hlavní obsah

Bouchneš jenom dvakrát. V Japonsku soptí vulkán z filmové bondovky

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze sopky Šinmoedake na japonském ostrově Kjúšú se podruhé během posledních dvanácti měsíců začal valit dusivý dým. Vulkán, který posloužil jako základna hlavního zloducha v bondovce Žiješ jenom dvakrát, zkomplikoval život místním obyvatelům i aerolinkám. Ty musely zrušit některé letecké spoje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Japonsku explodovala sopka, která se objevila v bondovce Žiješ jenom dvakrátVideo: Reuters

 
Článek

Vulkán začal chrlit prach a dým do několikakilometrové výšky v úterý, napsal server Forbes. Úřady však na tuto eventualitu byly připraveny. Experti totiž zaznamenali sopečnou aktivitu již minulý čtvrtek, uzavřeli okolí sopky a dále ji monitorovali.

Blízké letiště Kagošima muselo zrušit na osmdesát letů. Obyvatelé města Kirišima nosí chirurgické roušky či deštníky, aby se kryli před padajícím popelem. V souvislosti s erupcí nebyla hlášena žádná zranění. Odborníci předpokládají, že erupce bude ještě několik dní pokračovat.

Šinmoedake je 1421 metrů vysoký aktivní stratovulkán (sopka tvořená velkým množstvím vrstev lávy) a je součástí skupiny sopek tvořících pohoří Kirišima. Naposledy se sopka probudila k životu v říjnu minulého roku.

Blofeldova základna

Známá je sopka zejména díky tomu, že v roce 1967 posloužila jako raketová základna a tajná skrýš hlavního padoucha Ernsta Stavro Blofelda v bondovce Žiješ jenom dvakrát se Seanem Connerym v hlavní roli. Vulkán tehdy posloužil pro natáčení exteriérů, vnitřek doupěte byl postaven ve studiu.

Pokud by však člověk chtěl ovládnout svět, těžko by si mohl vybrat horší místo, odkud by celé operaci velel. Za posledních deset let vulkán vybuchl devětkrát, z toho pětkrát jen v roce 2011.

Reklama

Výběr článků

Načítám