Hlavní obsah

Všechno prodali a vypluli za svým snem. Potopili se po dvou dnech

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku byl krásný a trochu donkichotský sen. Američan Tanner Broadwell s Nikki Walshovou se rozhodli, že všechen svůj majetek investují do lodě, na které se budou plavit Mexickým zálivem, a kdo ví, možná jednou zkusí obeplout svět. Jejich sen vzal ale brzy za své. Loď se potopila hned druhý den po vyplutí a dvěma dobrodruhům zbylo všehovšudy jen 90 dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Loď Lagniappe se po západu slunce potopila.

Článek

Na počátku celého příběhu byl sen šestadvacetiletého Tannera Broadwella z Colorada. Touhou brázdit hladinu moří a oceánů nakazil i svou o dva roky mladší přítelkyni Nikki a pár nakonec začal tvrdě pracovat na tom, aby si sen dokázal splnit.

Společně střádali každý přebytečný dolar, Tanner si vedle své práce ještě přivydělával jako řidič taxi. Minulý duben už měli našetřeno dost, aby si mohli zakoupit 49 let starou loď za 5000 dolarů (zhruba 104 000 korun).

Loď Tanner s Nikki pojmenovali jménem „Lagniappe“, což je kreolský výraz pro bonus. „Je to něco jako třináctá kobliha v tuctu. Prostě něco extra,“ vysvětlil Tanner.

Foto: Profimedia.cz

Mladému páru zůstal je buldoček Remy a oči pro pláč.

S lodí se následně pár přestěhoval na Floridu a Tanner započal s opravami, které téměř půl století stará loď opravdu potřebovala. Na ně padlo dalších 5000 dolarů. Až na buldočka Remyho pár prodal vše, co měl, aby se sen stal skutečností.

Plavba skončila po dvou dnech

Minulé úterý byly všechny přípravy na cestu Mexickým zálivem hotovy. Tanner a Nikki konečně mohli vyplout. Vyzbrojeni byli hlavně svým odhodláním, zkušenosti s plavbou po moři neměli, a jak se později ukázalo, měli rovněž zastaralé navigační mapy.

Tento nedostatek se projevil o dva dny později, když se večer blížili k Madeira Beach, kde měli strávit noc. Překážky, které Nikki s Tannerem viděli z paluby, neseděly s tím, co bylo v mapách, a loď brzy narazila.

Nikki po nárazu přepadla z paluby, ale Tanner si uvědomil, že mají větší problém. Náraz roztrhl kýl a loď začala nabírat vodu. Mladým cestovatelům nezbylo nic jiného než zavolat Sea Tow, což je de facto námořní verze odtahové služby.

Na moře chtějí zase

„Řekli, že u nás budou do čtyřiceti minut,“ sdělila televizi CBS Nikki Walshová s tím, že na palubě pomalu potápějící se lodi to byla opravdu dlouhá doba. Jakmile odtahový člun dorazil, Lagniappe už byla tak plná vody, že páru nezbylo než ji opustit a nechat potopit.

Všechno, co Tanner a Nikki měli, zmizelo během pár desítek minut. Zůstal jim jen buldoček Remy, 90 dolarů (zhruba 1800 korun) v kapse a šaty, které měli zrovna na sobě. „Jeden den máš všechno a druhý už vůbec nic,“ posteskla si Nikki. Pár se ale svého snu vzdát nehodlá.

Pár dní byli oba zcela bez peněz, založili si však stránku na webu GoFundMe, kde je mohou lidé podpořit. Za poslední čtyři dny jim lidé přispěli částkou ve výši 14 000 dolarů (zhruba 288 000 korun), což je víc, než kolik stála loď, a je pravděpodobné, že peněz ještě přibude.

Nezbývá než doufat, že při své další plavbě budou mít více štěstí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám