Hlavní obsah

Trpasličí kůň je chloubou centra opuštěných zvířat

Jedenáctiletý miniaturní kůň Munchie trpí dwarfismem, tedy poruchou vyznačující se nízkým vzrůstem a krátkými končetinami. Na výšku měří pouhých 53 centimetrů, velikost však nemá na jeho sebevědomí, podle chovatelů v centru opuštěných zvířat v americkém Texasu, kde pobývá, sebemenší vliv.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Trpasličí kůň je chloubou centra opuštěných zvířatVideo: AP

 
Článek

Munchie, jeden z nejmenších koní na světě, žije v centru opuštěných zvířat společně se svou matkou Melanie a dalšími dvěma miniaturními koňmi.

„Byl zachráněn společně s malou rodinou miniaturních, ale i větších koní na pozemku v San Antoniu. Místo bylo zasypáno odpadky a Munchiemu byly v té době pouhé dva měsíce,“ prozradil agentuře AP mluvčí tamního zvířecího centra Amber Barnes.

Roztomilý kůň se narodil s dwarfismem, tedy poruchou, která kromě malého vzrůstu vyústila v zakřivenou páteř, obrácený skus, klenutou lebku a naduté břicho.

„Většina miniaturních koní s dwarfismem trpí bolestmi kostí a má problémy se zuby. U Munchieho jsme zatím naštěstí žádný z těchto příznaků nezpozorovali. Samozřejmě budeme i nadále monitorovat jeho zdraví, prozatím jsme ale šťastni, že se mu daří,“ řekl Barnes.

„Je to náš oficiální velvyslanec. Už navštívil školy, knihovny, a dokonce pečovatelské domy, aby měli lidé povědomí o zachráněných koních,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám