Hlavní obsah

Mladí ibisi z Ostravy už létají ve Španělsku

Mladí ibisi skalní, které pro vypuštění bezplatně poskytla ostravská zoologická zahrada, už létají v přírodě ve Španělsku. Zahrada loni v listopadu dala do záchranného repatriačního projektu tři mláďata ptáků, kteří patří k nejohroženějším druhům světa, řekla mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Foto: Eremita Proyecto, ČTK

Ibisi ze sedmi zoologických zahrad jsou vypouštěni do volné přírody.

Článek

Ptáčata se vylíhla loni v květnu a na podzim byla převezena na jih Španělska. [celá zpráva] Pro obnovu populace ibisů skalních v oblasti Andalusie zoo bezplatně poskytla jednoho samce a dvě samice. S dalšími mláďaty byli převezeni do vypouštěcí voliéry, aby se aklimatizovali a seznámili s prostředím. V těchto dnech byla dvě ze tří mláďat vypuštěna.

„Z našich ptáků byli vypuštěni pouze samec a jedna samice, druhá samička zůstala v chovatelské základně projektu, protože představuje novou krev do chovu,“ vysvětlila zooložka z ostravské zoo Adéla Obračajová.

Celkem bylo vypuštěno 37 mladých ibisů, kteří pocházeli ze sedmi evropských zoologických zahrad, včetně ostravské. Dva z ptáků byli vybaveni vysílačkou kvůli monitoringu.

Foto: Eremita Proyecto, ČTK

Ibis skalní byl ve volné přírodě téměř vyhuben.

Ibis skalní se v minulosti vyskytoval v Evropě, severní Africe a na Středním východě. Kvůli ztrátě přirozeného prostředí, ilegálnímu chovu i kladení otrávených návnad byl na mnoha místech vyhuben.

„Koncem 20. století se objevily další hrozby jako používání insekticidů a elektrické vedení. Ve volné přírodě dnes žije pouhých 500 až 600 jedinců, čímž se tito ptáci řadí k nejohroženějším druhům na světě,“ dodala Nováková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám