Hlavní obsah

Putin podstoupil tříkrálové koupání za šestistupňového mrazu

Ruský prezident Vladimir Putin se v noci na pátek ponořil do ledové vody Seligerského jezera, aby vzdal hold svátku Zjevení Páně, slaveného v Rusku podle pravoslavného kalendáře s třináctidenním zpožděním za příchodem Tří králů jinde v Evropě. Podle Kremlu se teplota u ledové díry vysekané pro hlavu státu pohybovala kolem šesti stupňů pod nulou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Putin se ponořil do ledové vodyVideo: Reuters

 
Článek

Podle kremelského mluvčího Dmitrije Peskova podstupuje Putin tříkrálovou koupel každoročně, ale tentokrát to bylo poprvé za přítomnosti novinářů.

Představení podle ruských médií nepochybně souviselo s březnovými prezidentskými volbami, v nichž je stávající prezident vysokým favoritem. Kampaň, které se ujala hlavní vládní strana Jednotné Rusko, má především přilákat voliče k hlasovacím urnám.

Foto: Alexei Druzhinin, ČTK/AP

Putin kráčí k díře vysekané v zamrzlém Seligerském jezeru.

Ruské pravoslaví hlásá, že voda je v období tříkrálových svátků čistá a svatá a má léčivé účinky. Tradice má připomínat pokřtění Ježíše Krista v řece Jordán. Rituální koupel je v tomto období v zemi masovou záležitostí, v Moskvě během pátku dokonce kvůli polonahým nadšencům posílili veřejnou dopravu.

Podle průzkumu agentury VCIOM se letos ke koupání odhodlá každý sedmý Rus. Překážkou prý nejsou ani kruté mrazy, které se na Sibiři pohybují kolem 30 stupňů. Po celém Rusku na rituál dohlížely posílené policejní hlídky, příslušníci Národní gardy, kozáci a dobrovolníci.

Foto: Alexei Druzhinin, ČTK/AP

Tříkrálová koupel je pravoslavnou tradicí, kterou prý ruský prezdient podstupuje každoročně.

Pětašedesátiletý Putin vstoupil do Seligerského jezera po bohoslužbě v nedalekém mužském klášteře, který leží zhruba na půli cesty mezi Petrohradem a Moskvou.

Reklama

Výběr článků

Načítám