Hlavní obsah

Jako přestřelka ze Star Wars. Zamrzlé jezero vydává podivné zvuky

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podivné zvuky vycházející ze zamrzlého jezera poblíž městečka Nevis v americkém státě Minnesota zachytila šestapadesátiletá místní obyvatelka Debbie Centerová. Hýbající se led vyluzoval kakofonii nápadně se podobající laserovým přestřelkám ve sci-fi filmech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zamrzlé jezero vydává zvuky připomínající efekty z Hvězdných válekVideo: Caters News, AP

 
Článek

Video Debbie zachytila 10. prosince kolem jedné hodiny odpolední. K jezeru se vydává natáčet pravidelně, zvuky jezera ji nepřestávají fascinovat. „Je to, jako bych byla uprostřed filmu Star Wars,“ svěřila se Debbie agentuře Caters TV.

„Občas jezero zpívá tak silně, že mě to v noci vzbudí,“ uvedla žena, jejíž dům je od jezera vzdálen jen několik desítek metrů. Naštěstí tomu tak ale není každou noc. Zvuky totiž často tlumí sníh, který přikryje zamrzlou hladinu.

Zvuky, které mohou na první poslech připomínat cosi z jiného světa, jsou ve skutečnosti naprosto přirozené. Vydává je led, jehož jednotlivé kusy mají jinou strukturu a vlastnosti. Kusy ledu se pak různě zvětšují, zmenšují, praskají či spojují se. Led se navíc pohybuje i jako celek.

Výsledkem jsou pak různé zvuky o různých frekvencích, které nepřestávají udivovat posluchače.

Reklama

Výběr článků

Načítám