Hlavní obsah

V USA se objevila fotografie Billyho Kida s jeho vrahem. Odborníci potvrdili její pravost

Dosud neznámou fotografii desperáta Billyho Kida zřejmě před časem koupil na bleším trhu americký právník Frank Abrams. Zvláštností snímku je, že je na něm proslulá postava Divokého západu nejspíš zachycena s mužem, který jej později zabil, informoval server BBC. Jinou nově objevenou fotografii pistolníka předloni ocenili na pět miliónů dolarů (108 miliónů korun).

Foto: Profimedia.cz

Billy Kid (na snímku druhý zleva) a Patrick Garrett (zcela vpravo).

Článek

Takzvanou ferrotypii, tedy fotografii na černém plechu, koupil Abrams za deset dolarů (215 korun) na bleším trhu v Severní Karolíně v roce 2011 a pověsil ji do pokoje pro hosty ve svém domě. Poté, co v televizi zhlédl pořad o objevu jiné fotografie Billyho Kida, na které hraje pistolník kroket, se rozhodl požádat odborníky o prověření svého snímku.

Historici z muzea Billyho Kida v Novém Mexiku Abramsovi po důkladném zkoumání řekli, že jeho ferrotypie zřejmě skutečně zobrazuje legendárního desperáta s Patrickem Floydem Garrettem, který Billyho Kida v roce 1881 zabil. Billy Kid a Garrett byli údajně přátelé do doby, než se druhý z nich stal šerifem okresu Lincoln.

Snímek zkoumal mimo jiné expert na písmo William Dunniway, který porovnával Garrettův podpis na snímku s dalšími deseti dokumenty obsahujícími šerifovy zápisky, a forenzní video expert Kent Gibson, který porovnával Kidovu tvář s ostatními dvěma dochovanými snímky desperáta za použití nejnovějšího softwaru na rozpoznávání obličejů.

Teprve třetí fotografie známého pistolníka  

Snímek, který je datován 2. srpnem 1880, visel léta v Abramsově pokoji pro hosty, který občas pronajímal prostřednictvím služby Airbnb. „Kdybych býval věděl, že je to jedna z nejslavnějších fotografií v historii, účtoval bych si za pokoj víc,“ řekl BBC v žertu Abrams. Ačkoli by mohl za fotografii dostat několik miliónů dolarů, nechystá se ji prý zatím prodat.

Dosud byly známé jen dvě fotografie jedné z nejznámějších postav Divokého západu. Snímek, na kterém hraje kroket, koupil jeho majitel v roce 2010 v bazaru v balíku s dalšími snímky za pouhé dva dolary. Druhá známá fotografie Billyho Kida pochází z roku 1880 a v roce 2011 byla prodána v aukci za 2,3 miliónu dolarů (nyní 50 miliónů korun). Desperát s kloboukem na hlavě se na této ferrotypii opírá o svou winchestrovku.

Billy Kid, jehož vlastní jméno bylo Henry McCarty, se stal nechvalně známým už za svého života. Podle různých zdrojů zabil 21 až 27 lidí. Za vraždu šerifa v roce 1878 byl odsouzen k trestu smrti, z vězení ale utekl. V roce 1881, kdy mu bylo necelých 22 let, ho ze zálohy zastřelil šerif Garrett. Slavný psanec inspiroval několik filmů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám