Hlavní obsah

Pes v Austrálii podstoupil otevřenou operaci srdce, stála téměř milión korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desetiletý pes plemene Kavalír King Charles španěl jménem Prince trpěl závažným typem kardiorespiračního onemocnění. Prodloužit život mu tak mohla pouze finančně nákladná otevřená operace srdce. Prince se tak stal prvním australským psem, který takovou operaci podstoupil, napsal deník Daily Mail. Nákladnou operaci provedli na veterinární klinice univerzity v Sydney.

Foto: Profimedia.cz

Specialisté z univerzity v Sydney doufají, že v budoucnu budou moci stejnou operací zachránit spousty psích životů.

Článek

Prince trpěl onemocněním mitrální chlopně, tedy jedním z nejčastějších srdečních onemocnění psů, které bývá hlavní příčinou jejich předčasných úmrtí.

Majitelé desetiletého psa se proto rozhodli k radikálnímu kroku. Svého čtyřnohého kamaráda svěřili do rukou japonského zvěrolékaře Masamiho Uečiho. Ten spolu se svými pěti kolegy z Japonska psa odoperoval a výrazně mu tak prodloužil život. Jednalo se tak o vůbec první otevřenou operaci srdce u psa v Austrálii.

„Celkové náklady se vyšplhaly na 50 tisíc australských dolarů (asi 820 tisíc korun),“ řekla Daily Mailu mluvčí univerzity v Sydney, na jejíž veterinární klinice se operace konala. Výdaje zahrnovaly například také letenky lékařského týmu z Japonska.

Odborníci z univerzity v Sydney se od lékaře Uečiho snažili přiučit a nyní doufají, že v budoucnu budou moci stejný postup využívat svépomocí. „Je to začátek procesu učení. Doufáme, že díky této příležitosti budeme v budoucnu moci zachránit spoustu psích životů,“ řekl zvěrolékař Niek Beijerink.

Ředitel veterinárního kardiovaskulárního lékařského centra v Japonsku Masami Ueči prozradil, že mu trvalo 15 let, než nápravu mitrální chlopně vyvinul. Nejprve tuto operaci prováděl na kočkách, následně však začal operovat i psy. Dosud stejný zákrok provedl na 900 psech s 94procentní úspěšností.

Reklama

Výběr článků

Načítám