Hlavní obsah

Policista zachránil Heimlichovým chvatem dusícího se muže

Pohotovou reakci prokázal nedávno jeden americký policista, který sice nebyl ve službě, ale bez váhání se v restauraci vydal na pomoc dusícímu se muži. Zachránil ho tzv. Heimlichovým chvatem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policista zachránil dusícího se mužeVideo: Reuters

 
Článek

Policista Dennis Palaia se v restauraci díval se svým synem na fotbal, uvedla agentura Reuters. U vedlejšího stolu seděl muž, kterému zaskočil kus jídla. Když bylo zřejmé, že má vážnější problém a nedokáže si pomoct sám, přispěchal k němu Palaia a během chvilky situaci vyřešil.

Zachráněný měl po policistově rychlé akci sice pochroumaná žebra a bolelo ho v krku, jinak byl ale v pořádku, uvedla místní policie na své facebookové stránce v příspěvku, v němž samozřejmě nechyběla pochvala pro policistu.

Heimlichův chvat vyvinul lékař Henry Heimlich v 70. letech minulého století. Tato technika umožňuje díky zvýšení podbráničního tlaku uvolnit překážky v dýchacích cestách. Jen v USA prý chvat zachránil přes 50 tisíc životů, jak uvádí Heimlichův vzdělávací institut.

Sám Henry Heimlich tento chvat použil ke skutečné záchraně člověka jednou, podle některých zdrojů dvakrát. Stalo se tak loni, kdy v jídelně pečovatelského domu, kde žil, zachránil 87letou ženu. [celá zpráva]

Henry Heimlich zemřel loni v prosinci. Bylo mu 96 let. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám