Hlavní obsah

Lékař Heimlich v 96 letech použil k záchraně ženy svůj známý chvat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestadevadesátiletý americký lékař Henry Heimlich v pečovatelském domě, kde nyní žije, provedl na dusící se spolubydlící svůj známý chvat na uvolnění dýchacích cest. Americká média uvedla, že Heimlich použil chvat pojmenovaný po sobě vůbec poprvé ke skutečné záchraně člověka, podle BBC to bylo podruhé.

Doktor Heimlich zachránil ženu svým chvatemVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Heimlich si v pondělí pochutnával na steaku v jídelně pečovatelského domu v ohijském Cincinnati, kde žije, když si všiml, jak se u jeho stolu sedící 87letá žena dusí. Zaskočil jí totiž hamburger.

Ke stolu se sice rozběhl personál, ale Heimlich byl blíž a pohotově zaujal pozici k provedení chvatu. Po třetím zatlačení na břicho z ženy vyletěl kus jídla.

„Objednala jsem si hamburger a pak už jen vím, že jsem nemohla dýchat, dusila jsem se. Doktor Heimlich byl vedle mě, a tak provedl svůj chvat,“ citovala agentura Reuters zachráněnou Patty Gill Risovou, která se do domova přestěhovala teprve v březnu.

Pomoc nepotřeboval

Personál ze zmíněného domova pro seniory uvedl, že byl připraven ženě pomoci, ale neučinil tak, neboť byla v péči samotného Heimlicha. „Přestal jsem pracovat a podíval se, jestli nepotřebuje pomoct. Samozřejmě, že nepotřeboval,“ citovala CNN zaměstnance pečovatelského domu Perryho Gainese, který letos tento chvat musel použít už dvakrát, jak uvedl.

„Už jen fakt, že to může provést 96letý muž, je působivý,“ řekl o svém otci a jeho chvatu Phill Heimlich.

Heimlichův chvat díky zvýšení podbráničního tlaku umožňuje uvolnit překážky v dýchacích cestách. Podle statistik Heimlichova vzdělávacího institutu tento chvat zachránil jen v USA přes 50 tisíc životů.

Heimlich tuto techniku vyvinul v 70. letech. BBC uvedla, že tento lékař ve společném rozhovoru z roku 2003 prohlásil, že chvat poprvé k záchraně použil, když mu bylo asi 80 let, kdy v restauraci pomohl dusícímu se muži.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám