Hlavní obsah

Oblohu nad Tasmánií rozsvítila polární záře

Pro pozorování polární záře lidé většinou volí severské státy. Pozoruhodný přírodní úkaz lze ovšem spatřit i na jižní polokouli. Australskému fotografovi se podařilo zachytit magickou hru světel a barev nad Tasmánií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Polární záře na jižní polokouliVideo: Reuters

 
Článek

Výhled na polární záři, která se na jižní polokouli nazývá aurora australis, si mohli obyvatelé ostrova užít poslední srpnový den. A že bylo opravdu na co koukat. Fotograf Jo Malcomson, který záběry pořídil tvrdí, že jakožto tamní obyvatel měl už nespočet možností polární záři spatřit. „Někdy to byl skutečně silný zážitek, tento poslední řadím k těm nejlepším,“ uvedl Australan.

Záběry pocházejí konkrétně z městečka South Arm, které se nachází na jihu Tasmánie. Fotograf záři natočil pomocí techniky časosběru, tedy pořizováním mnoha snímků, které v rychlém sledu vytvoří pohyb.

Polární záři, jež je jedním z nejkouzelnějších přírodních fenoménů, vyvolávají masivní erupce slunečních skvrn. Mrak částic slunečního větru letí vesmírem a během cesty se potká s magnetickým polem Země. To jej odrazí dále do vesmíru, část částic ovšem zůstává v atmosféře. Částice jsou posléze stáčeny směrem k magnetickým pólům planety.

Aurora borealis, severní polární záře, se dá pozorovat například na Islandu nebo v zemích Skandinávského poloostrova či na Aljašce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám