Hlavní obsah

Americká vdova darovala zoo v Kolíně nad Rýnem 22 miliónů dolarů

Novinky, tcs

V přepočtu více než 480 miliónů korun věnovala kolínské zoologické zahradě třiadevadesátiletá Elizabeth Reichertová jako výraz vděčnosti městu, kde se před 73 lety seznámila se svým manželem. „Málem jsem spadl ze židle, když jsem se to dozvěděl,“ sdělil agentuře DPA ředitel zoo Christopher Landsberg.

Foto: Profimedia.cz

Jihoamerický pavilon ponese jméno Arnulfa Reicherta.

Článek

„Když přemýšlíte, komu dáte své peníze, vzpomínky hrají v rozhodování velkou roli,“ sdělila Elizabeth Reichertová. Se svým mužem se poznala v roce 1944. Arnulf Reichert byl jedním z Židů, kteří se v Kolíně skrývali před nacistickým režimem. Podařilo se jim přežít konec války a už jako manželé se přes Izrael vydali do Ameriky a usadili se v New Jersey.

Zde Elizabeth začala pracovat jako kadeřnice, Arnulf si našel zaměstnání v obchodě s domácími mazlíčky. Záhy se dal na vlastní podnikání a nakonec se z něj stal úspěšný obchodník s milióny na kontě.

Arnulf s Elizabeth však nikdy nezanevřeli na město, kde se seznámili. „Vždycky jsme zůstali Kolíňany,“ sdělila Elizabeth listu Kölner Stadtanzeiger. Děti jim osud nedopřál a tak krátce před manželovou smrtí řešil manželský pár, co se svým majetkem udělat. „Chtěli jsme peníze dát Kolínu a zároveň přispět na něco dobrého,“ uvedla Elizabeth s tím, že v zoo budou peníze jistě dobře investovány.

Peníze poputují do zahrady postupně

Podle záznamů zoologické zahrady už Elizabeth a Arnulf Reichertovi kdysi jeden dar poskytli. Jako výraz vděčnosti městu darovali zoo želvu kožnatku. Nyní se ale jedná o dar nepředstavitelně větší.

Peníze však zoo nedostane najednou, protože Elizabeth se obává, že tak vysoká částka, by mohla přimět úřady, aby přestaly zahradu finančně podporovat. Vdova tak po dohodě s ředitelem Landsbergem zřídila fond, který bude pravidelně posílat roční platby ve výši milión dolarů.

Na znamení díků a vděčnosti ponese jihoamerický pavilón jméno Arnulfa Reicherta, slavnostního pojmenování se však Elizabeth nezúčastní. Ani přes naléhání vedení zahrady nepřijede Kolín navštívit a raději setrvá ve svém domě nedaleko Filadelfie. „Na takové cestování jsem už moc stará,“ poznamenala. Její štědrý odkaz však bude v Kolíně nad Rýnem pamatován velice dlouho.

Reklama

Výběr článků

Načítám