Hlavní obsah

Brit nalezl staré mince při potápění, hrozí mu až tři roky v tureckém vězení

Britskému turistovi hrozí až tři roky v tureckém vězení za to, že při potápění v moři poblíž města Turgutreis našel staré mince a chtěl si je odvézt ze země. Podle deníku Daily Mail byl zadržen na letišti, když mince objevili v jeho příručním zavazadle.

Foto: Profimedia.cz

Pobřeží u tureckého města Turgutreis.

Článek

Dvaapadesátiletý Toby Robyns z anglického hrabství Západní Sussex byl zadržen na tureckém letišti Milas–Bodrum, když se společně s rodinou chystal odletět domů z dovolené. Bezpečnostní personál v jeho zavazadle našel 13 starých mincí, které označil za „historický poklad“.

Otec pěti dětí by si za svůj prohřešek mohl odsedět až tři roky ve vězení. O nálezu měl prý informovat úřady. Podle Daily Mailu se Robyns objevil hned další den u soudu, odkud byl poslán do vazby. Tam zůstane, dokud nebude rozhodnuto, zda bude obviněn.

Robynsova žena a dva synové však odletěli domů. „Byl to pro nás velký šok. Už jsme se těšili domů a teď má jít manžel do vězení,“ svěřila se Daily Mailu jeho žena Heidi.

Robyns našel mince asi šest kilometrů od ostrova Yassı Ada, u kterého se údajně nachází 25 ztroskotaných lodí ze čtvrtého až šestnáctého století. Je možné, že nedávné zemětřesení o síle 5,3 stupně Richterovy škály přiblížilo mince blíže ke břehu.

„Toby miluje šnorchlování, je to jeho koníček. Rozhodně není pašerák, dělají z komára velblouda. Určitě ho brzy pošlou zpět domů,“ řekl jeden z jeho příbuzných, který si nepřál být jmenovaný.

Reklama

Výběr článků

Načítám