Hlavní obsah

Kotě uniklo smrti v plamenech. Dostalo jméno Fénix

Novinky, tcs

Požár, při kterém shořela dřevěná kůlna na zahradě na okraji britského Sunderlandu, se málem stal osudným pro šestitýdenní kotě, kterému se před plameny nedařilo uniknout. Díky pozornosti majitele kůlny a včasnému zásahu veterinářů se má kotě opět čile k světu.

Foto: Profimedia.cz

Popálené kotě se postupně zotavuje ze svých zranění.

Článek

Červnový požár lesa, při kterém majiteli přilehlého pozemku shořela stará dřevěná kůlna, rozhodně nepatřil k těm, které by plnily přední stránky novin. Nikdo nebyl zraněn a škody se nevyšplhaly do astronomických výšin. Když však muž odklízel ohořelé trosky kůlny, zaslechl zoufalé mňoukání.

Kůlnu totiž obývala toulavá kočka se svými koťaty. Během požáru se jim podařilo utéct, nejmladší kotě to ale nezvládlo a zůstalo uvězněné pod doutnajícími sutinami. Majitel okamžitě zavolal pracovníky Královské společnosti na ochranu zvířat a ti mu pomohli zraněné a zoufalé kotě vyprostit.

Foto: Profimedia.cz

Chladivé koupele byly pro kotě na denním pořádku.

Šestitýdenní kočka byla převezena na veterinární kliniku v Chester-le-street, kde se jí okamžitě ujali tamní specialisté. Kotě naštěstí neutrpělo přímé popáleniny, žár ale zvířeti spekl kůži na tlapkách, na břiše a na hlavě.

Kotě, které zachránci nazvali Fénix, také přišlo o oční víčka. Veterináři museli zvířeti dodávat nitrožilně tekutiny, aby netrpělo dehydratací, pravidelně mu omývali poraněné tělo a popálené packy mu museli obléct do punčošek.

Fénix znovu roste do krásy

Po dvou měsících trpělivé péče se ale Fénix dostala z nejhoršího. Popálená kůže postupně odpadla a začala ji nahrazovat kůže nová a zdravá. „Vypadala příšerně, trochu jako nějaký chrlič,“ sdělila serveru Metro News Luka Atkinsonová, která se nyní o kotě stará.

Fénix se opět začíná dařit. „Už je zase krásná a šťastná. Normálně jí, hraje si a pere se s ostatními koťaty u nás v centru,“ prohlásila Luka. Ošetřovatelka jen doufá, že lidé se kotěte nebudou stranit kvůli jeho víčkům, které mu teprve dorůstají a zřejmě nikdy nebudou mít ideální tvar.

Foto: Profimedia.cz

Z nejhoršího už je Fénix venku.

„Navzdory tomu, čím si prošla, je neskutečně hravá a milá. Je to asi to nejšťastnější kotě v Británii,“ dodala Luka. Kotě teď bude mít šanci najít si rodinu, která o něj bude s láskou pečovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám