Hlavní obsah

Američan ve věku 88 let jako nejstarší člověk na světě zdolal Kilimandžáro

Osmaosmdesátiletý Američan Fred Distelhorst se stal nejstarším člověkem, který zdolal vrchol hory Kilimandžáro. Na nejvyšší africkou a nejvyšší samostatně stojící horu na světě se vydal spolu se svou vnučkou Ellen Edgertonovou. K vrcholu dorazili 20. července. Informoval o tom deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Kilimandžáro

Článek

Vnučka Distelhorsta pobývala v Africe, když svému dědečkovi poslala email, kde mu sdělila, že ho na výstup na Kilimandžáro v Tanzanii zapsala. Rodák z městečka Vail ležícím v americkém Coloradu výzvu přijal. „Nebylo to až tak těžké. Byl jsem překvapený, že to nebylo obtížnější,” řekl listu Vail Daily po výstupu.

K vrcholu, jenž se tyčí v 5895 metrech nad mořem, vyrazil společně se svou vnučkou, dalšími sedmi horolezci a čtyřmi horskými vůdci.

Každým rokem se na horu Kilimandžáro vydá 30 tisíc nadšenců. K vrcholu však dorazí asi jen 50 procent z nich. Distelhorst si udržuje kondici jízdou na kole a lyžováním v horské oblasti v okolí domova.

Distelhorst a Edgertonová zdolali vrchol po čtyřech dnech, přičemž denně stoupali čtyři až pět hodin. Zpáteční cesta jim zabrala o dva dny méně.

Horští vůdci měli obavy

„Když jsme Freda poprvé viděli, trochu jsme se báli,” řekl jeden z horských vůdců Davis Assey. Když však zkontrolovali jeho zdravotní stav, zjistili, že je v pořádku. V posledním úseku stoupání Distelhorst použil umělý kyslík, doporučil mu to jeho lékař. Jinak celá cesta proběhla hladce.

Celý tým se rozhodl, že úspěšný výstup využijí pro dobrou věc. Na stránce GoFundMe teď může každý finančně přispívat na podporu dětských domovů v Keni, kde Edgertonová pracovala jako dobrovolník.

Reklama

Výběr článků

Načítám