Hlavní obsah

Muzikant hrál během operace mozku na kytaru

– Dillí

Indický muzikant hrál na kytaru během operace mozku, při které mu lékaři odstraňovali nervová spojení způsobující nežádoucí svalové stahy. Napsal to zpravodajský server BBC. Muzikant trpěl takzvanou dystonií, což je onemocnění, které způsobuje nerovnováhu ve svalovém napětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lékaři operovali Indovi mozek, on přitom hrál na kytaruVideo: Reuters

 
Článek

Lékaři muže požádali, aby zahrál pokaždé, když mu odstraní jedno nervové spojení. Onemocnění mu během hry na kytaru nedovolilo hýbat prostředníčkem, prsteníčkem a malíčkem.

"Po odstranění šestého spojení se mi prsty uvolnily. Na operačním stole jsem se cítil normálně," uvedl muzikant. Lékaři nejprve vyvrtali čtrnáctimilimetrovou díru, kterou pak do lebky vsunuli speciální elektrodu pro vypálení nervových spojení.

"Pacient byl celou dobu zcela při vědomí, výsledky jsme tak mohli vidět přímo na operačním stole, protože se mu prsty při hře na kytaru uvolnily," popsal jeden z lékařů. Podobná operace je podle něj významným milníkem pro indickou medicínu.

"Lidé s touto neurologickou poruchou často trpí depresemi a sami sebe zaženou do rohu. A právě na takové pacienty se musíme zaměřit," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám