Hlavní obsah

Lidský řetěz pomohl k záchraně lidí chycených v mořském proudu

Novinky, Martin Vlk

V sobotu 8. července večer se na floridské pláži v Panama City Beach odehrál skutečně heroický čin. Desítky lidí vytvořily ze svých těl řetěz a zachránili tak k plavce, kterým hrozila smrt v silném proudu.

Foto: Profimedia.cz

Pláž v Panama City Beach (ilustrační foto)

Článek

Skupina plavců, kterou tvořily i dvě děti, se dostala nedaleko od pláže do obrovských potíží. Kvůli silnému proudu nemohli doplavat na souš. Díky rychlé reakci a bravurní organizaci lidí na pláži byli nakonec všichni zachráněni. Mezi devíti lidmi, kteří uvízli ve vodě, bylo šest členů jedné rodiny včetně babičky, kterou během události postihla srdeční příhoda.

„Byla to vlna lidskosti, která dokazuje, že jsme ještě neztratili veškerou naději na tomto světě,“ uvedl pro britský Guardian šestadvacetiletý Derek Simmons, který záchranu rychle zorganizoval a se svojí manželkou Jessicou výrazně pomohl k záchraně uvízlé skupiny.

Derek si zrovna užíval piknik s rodinou, když postřehl pár lidí poblíž mola, jak ukazují na vodu. „Mysleli jsme si, že je tam žralok, vyskytuje se jich tady spousta. Někoho jsem se zeptal, zda je všechno v pořádku. Odpověděl, že se tam topí lidé a on jim nemůže pomoci kvůli silnému proudu,” popisuje dramatické okamžiky Simmonds.

Inspirovali ho mravenci

„Napadlo mě řešení. Když je mravenec v nesnázích, ostatní se spojí a vytvoří dlouhý řetěz, aby mu pomohli. Potřebovali jsme jenom získat hodně lidí,“ líčí Simmonds nápad, kterým zřejmě zachránil život devíti lidem.

Lidé se na pláži nejprve zdráhali. Báli se, že i je chytí proud. „Nakonec se jich však do řetězu zapojilo více než 80. Díky tomu jsme se mohli dostat až k topící se skupině,“ dodává Simmonds.

S manželkou nejprve dostali na břeh obě děti ve věku osmi a jedenácti let. Největší nebezpečí však hrozilo babičce. Zbytek rodiny ji držel nad hladinou, avšak žena, která utrpěla infarkt, nejevila známky života. Na břehu už na ni čekala sanitka, která jí okamžitě odvezla do nemocnice. Nyní už je mimo ohrožení života, stejně jako celá její rodina.

Záchranná akce trvala více než hodinu a pro všechny zapojené byla nesmírně vyčerpávající. „Byli jsme strašně šťastní, jakmile byli všichni v bezpečí. Lidi se navzájem neznali, ale v zápalu radosti se objímali. Bylo krásné to pozorovat,“ uzavřel celou událost jeden z jejích hlavních aktérů.

Reklama

Výběr článků

Načítám