Hlavní obsah

Třiasedmdesátiletý bezdomovec strávil zimu na Tenerife, letenku dostal

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lučenec

Třiasedmdesátiletý Alexander Mikloška ze slovenského Lučence je bezdomovec, ale celou zimu letos opět strávil na Tenerife, jednom ze španělských Kanárských ostrovů. Na letenku si prý ušetřil ze svého minimálního důchodu a pomohl mu také přítel Karol Géč. Většinu zimy se slunil a plaval v oceánu.

Foto: TV Markíza

Alexander "Šanko" Mikloška

Článek

Jak informovala televize Markíza Alexander, kterému všichni říkají Šanko, přespává v Lučenci v malé kůlničce, kterou mu bezplatně poskytli místní obyvatelé. „Důchod mám malinký, tak žiju z toho, co najdu na ulici,“ říká Šanko.

V kůlničce má i suvenýry z Tenerife. Na ručníku s mapou ostrova ukazuje reportérce televize, kde strávil zimu. „Na Tenerife jsem strávil zimu už počtvrté. Poprvé jsem tam letěl před dvaceti lety. Víte, zima, chudoba a hlad je špatná kombinace. Vždyť i ptáci na zimu odlétají. Tak jsem si řekl, že si odskočím,“ vzpomíná Šanko na svůj první pobyt na Kanárských ostrovech.

K chudým jsou tam velmi tolerantní

Naposledy letěl na Tenerife loni 12. prosince a byl tam přesně čtyři měsíce. „Hodně jsem se opaloval a plaval v oceánu,“ říká spokojeně. Na Tenerife přespává na letišti, v útulku nebo prostě jen tak na lavičce. Místní policisté už ho znají. „K chudým lidem jsou velmi tolerantní,“ dodává. Stravuje se z balíčků, které cestující nespotřebují v letadlech, ale nějaké peníze si dokáže i vydělat. Pochlubil se, že už ovládá stovku španělských slov.

„Letos jsme Šankovi koupili jednosměrnou letenku a měli jsme obavy, jak se dostane zpět. Různí lidé společně se mnou to přes internet nakonec zařídili,“ říká jeho přítel Géč. Šanko se však pochlubí, že 73 eur na letenku si ušetřil sám.

Šanko přiznává, že zvažoval zůstat na Tenerife natrvalo. Je jedináček, nikdy se neoženil a nemá rodinu. „V charitě jsem tam mohl zůstat tři roky. Před terminálem jsem si hodil mincí a padlo mi, abych jel domů,“ vysvětluje svůj návrat z Kanárských ostrovů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám