Hlavní obsah

V létacím obleku vyskočil z výšky 11 kilometrů a zlomil rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z výšky 10 823 metrů vyskočil z letadla v tzv. wingsuit obleku britský odvážlivec Fraser Corsan. Během svého letu dosáhl rychlosti 249 mil za hodinu, což je necelých 401 kilometrů za hodinu. Postaral se tím o nový světový rekord v rychlosti horizontálního letu bez použití technických vymožeností.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Fraser Corsan a jeho rekordní letVideo: Caters News, AP

 
Článek

K rekordnímu výkonu došlo na začátku června v Kalifornii. Corsan chtěl původně skočit z ještě větší výšky, to mu ale znemožnily nepříznivé klimatické podmínky, uvedla agentura AP.

Nakonec tak vytvořil nový světový rekord jen v rychlosti letu, nikoliv ve výšce seskoku a délce letu. V těchto dvou ohledech je nově alespoň nejlepším Evropanem. V letu zdolal výšku 9741 metrů, až pak otevřel padák. Výkon musí ještě schválit Guinnessova kniha rekordů, to by však měla být jen formalita.

Při seskoku měl na sobě speciální oblek vytvořený pro rekordní pokus. Na rukou a tváři měl silné vrstvy látky, které ho chránily před mrazivými teplotami panujícími ve velké výšce, a pochopitelně byl vybaven i kyslíkovou maskou.

„Věděl jsem, že mám rychlost, protože jsem letěl podél dálnice a i z výšky jsem viděl, že jedoucí auta nechávám za sebou,“ uvedl 42letý Corsan, který v posledních 20 letech absolvoval více než 1300 letů v obleku wingsuit.

Rekord vytvořil pod hlavičkou Projektu Cirrus podporujícího armádní charitu SSAFA. Podle webu Wired se díky Corsanovi podařilo vybrat zhruba 40 tisíc liber, tedy asi 1,2 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám