Hlavní obsah

Trumpova zahraniční cesta baví sociální sítě

Novinky, Barbora Sirová

Minulý pátek vyrazil americký prezident Donald Trump na svou první zahraniční cestu. Už navštívil Saúdskou Arábii, Izrael a palestinská území. Pak přes Řím cestoval do Bruselu, kde se účastní summitu NATO. Prezidenta doprovází první dáma Melanie i dcera Ivanka s manželem. Kromě oficialit přinesla jeho cesta i některé zábavné momenty, které se okamžitě začaly rozebírat nejenom na sociálních sítích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Melania Trumpová odmítla dát manželovi ruku při návštěvě IzraeleVideo: Reuters

 
Článek

Zamračený papež

Ve středu ráno přijal Trumpa s rodinou papež František ve Vatikánském paláci. Jejich setkání bylo očekáváno se zájmem, protože se v mnohém neshodují, především v otázkách migrace a ochrany životního prostředí. Několikrát mezi nimi na dálku došlo k ostré výměně názorů.

Tento fakt se stal odrazovým můstkem pro vtipálky, kteří si začali utahovat z fotografie Trumpovy rodiny s hlavou katolické církve, která během audience vznikla. Jindy usměvavý papež je na ní totiž zachycen s poměrně zachmuřeným výrazem, proti němuž vypadá Trumpův americký úsměv velmi komicky.

Foto: Osservatore Romano, Reuters

Trumpův úsměv kontrastoval s výrazem papeže Františka.

Nicméně, Vatikán po schůzce v oficiální zprávě označil setkání z hlavou Spojených států za „srdečné“.

Addamsova rodina

Terčem posměchu se kvůli stejné fotografii stali i Trumpova žena a dcera. Za hlavou katolické církve dorazily oděny celé v černé barvě, kterou měl i závoj, jímž obě částečně zahalily své vlasy. Dodržely tím tradiční oděv doporučovaný při setkáních s papežem. Podobně při něm byla oblečená i bývalá první dáma Michelle Obamová.

To ale vtípkům sířených na sociálních sítích nezabránilo. Jejich uživatelé přirovnali kvůli tmavým společenským oděvům Trumpa s jeho nejbližšími k podivínům z Addamsovy rodiny.

Netečná Melanie

Podle mnohých zdrojů se Melanie Trumpová zatím zcela nesžila s rolí první dámy. Američané ji znají jako ženu, která touží po soukromí a má poměrně sporné vztahy s médii. Dychtiví novináři se proto pídí po odpovědi na otázku, zda je v životě po boku Trumpa šťastná a Melanie jim během prezidentovy zahraniční cesty dala skvělý podnět k další diskuzi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při výstupu z letadla v Římě Trumpová opět ucukla před manželovou rukouVideo: Reuters

Krátce po pondělním Trumpově projevu v Tel Avivu totiž izraelští novináři pořídili záběry prezidentské dvojice, během nichž Melanie odmítá chytit svého muže za ruku, kterou jí nabízí. Alespoň to tak na videu vypadá. Při výstupu z letadla v Římě, který pár navštívil v úterý, to navíc podle některých udělala znovu, když ruku zvedla.

Kde leží Izrael?

V rámci prezidentské návštěvy židovského státu se Trump pořádně zapotil ještě při jednom incidentu. A to, když v místnosti plné představitelů Izraele prohlásil, že: „se právě vrátil z Blízkého východu“. Jenže Izrael je nespornou součástí Blízkého východu, takže se Trump v této oblasti jen přesunul z jednoho místa na druhé.

(Trump použil anglický výraz Middle East, jemuž v češtině odpovídá označení Blízký východ, doslovný překlad Střední východ se pak v češtině vztahuje na ještě východnější oblasti - pozn. red.)

Ač se Trump ihned opravil a Blízký východ změnil na Saúdskou Arábii, znemožnit se stihl dostatečně. Novináři si všímali především reakce přítomného izraelského velvyslance v USA Rona Dermera. Na videu to vypadá, jako by si po Trumpově nešťastném výroku schovával hlavu do dlaní.

Trvale udržitelná broskev

Před Trumpovou zahraniční cestou vydal Bílý dům tiskovou zprávu ohledně návštěvy Izraele, ve které stojí, že se prezident bude snažit: „podporovat možnost trvalé broskve“.

Šlo samozřejmě o poměrně zdařilý překlep. Na konci věty nemělo být slovní spojení „trvalá broskev” (v angličtině „lasting peach“), nýbrž „trvající mír” (tedy „lasting peace“).

Trump věštec

Terčem mnoha vtipů se stala také fotografie pořízená při příležitosti otevření centra zaměřeného na boj proti extremistické ideologii v Saúdské Arábii. Spolu s americkým prezidentem je na ní egyptská hlava státu, Abd al-Fattáh as-Sísí, a saúdský král, Salmán bin Abd al-Azíz. Všichni mají dlaně položené na zářícím glóbu, který je symbolem centra.

Někteří uživatelé sociálních sítí poznamenali, že z fotky to vypadá, jako by státníci věštili z křišťálové koule. Dodali, že jim chybí už jen bublající kotlík na vaření lektvarů.

Reklama

Související články

Papež František přivítal prezidenta Trumpa

Papež František ve středu ve Vatikánu přivítal amerického prezidenta Donalda Trumpa. Řím je první zastávkou na Trumpově první evropské cestě od jeho nástupu do...

Výběr článků

Načítám