Hlavní obsah

Ikonickou dálnici zavalil masivní sesuv půdy

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část kalifornské pobřežní dálnice proslulé ikonickými výhledy zavalil masivní sesuv půdy. Stalo se tak na úseku v regionu Big Sur, zasypáno je několik stovek metrů silnice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kus známé dálnice podél kalifornského pobřeží zavalil sesuv půdyVideo: Reuters

 
Článek

Dálnice California State Route 1, nazývaná mimo jiné i jako Pacific Coast Highway, je podle mnohých jednou z nejlepších, ne-li vůbec nejlepší vyhlídkovou trasou nejenom v USA, ale i na světě. Patří tak mezi významné turistické magnety regionu.

Teď je však jeden její úsek zasypán a o termínu jeho opětovného zprovoznění nikdo raději nemluví. Sobotní sesuv půdy, k němuž došlo asi 13 kilometrů severně od města San Luis Obispo, je totiž opravdu velký a oprava zabere hodně času.

„Slova nejsou potřeba, ale pár by jich tu bylo: milióny tun hlíny a kamení, zhruba 600 metrů silnice zasypaných do výšky 10 až 12 metrů,“ stálo na twitterovém účtu kalifornského ministerstva dopravy.

Sesuvů bylo víc

Podle odborníků se jedná o jeden z největších sesuvů půdy v historii Kalifornie. Po letošní vlhké zimě se jedná o další zátěž pro známou dálnici. Agentura AP uvádí, že celkové škody od zimy dosáhly jedné miliardy dolarů, tedy necelých 25 miliard korun.

„Tohle se může stávat častěji, ale oblast Big Sur má svou unikátní geologii. Hodně se to tu hýbe, jen to není vidět,“ uvedl ředitel Kalifornské pobřežní komise Dan Carl.

Pro region se jedná o další ránu, tento úsek dálnice totiž od ledna zasáhlo již několik sesuvů půdy, jak připomněla stanice CNN. Dotčený úsek byl před sobotním sesuvem již zavřený a dělníci na něm prováděli opravy. Jakmile se ale úřady dozvěděly o možném dalším sesuvu, poslaly pryč veškerý personál i těžkou techniku. Nedošlo tak k žádným zraněním nebo škodám na majetku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám