Hlavní obsah

Takhle vypadá Země po setmění. NASA zveřejnila nové záběry naší planety

Novinky, Barbora Sirová

Unikátní snímky naší planety z vesmírné družice mapují hustotu osvětlení Země a podle Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) umožňují výzkumníkům jedinečné nahlédnutí na lidskou činnost po celém světě. Video úřad zveřejnil začátkem dubna.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: NASA zveřejnila záběry na noční ZemVideo: Reuters

 
Článek

Noční záběry naší planety pořídila družice Suomi, kterou spravuje NASA a Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA). Satelit váží dvě tuny a stál 1,5 miliardy dolarů (téměř 30 miliard korun). Zeměkouli od pólu k pólu oblétá ve výšce zhruba 800 kilometrů.

Unikátní focení naší planety probíhalo každý měsíc po celý minulý rok ve snaze vytvořit co nejjasnější snímky, uvedla agentura Reuters. Letošní noční záběry odhalující hustotu osvětlení na různých místech planety Země označuje NASA jako Černý mramor.

„Tyto krásné fotky nám umožňuje pořídit nová technologie. Vesmír se v noci stane magickou říší divů,“ uvedl k videu pro stanici CBS News bývalý astronaut Mike Massimino, podle kterého je na snímcích krásně vidět rozšíření lidské populace, přičemž USA jsou podle něj rozsvícené jako vánoční stromek.

Poslední globální mapa Země po setmění byla uveřejněna roku 2012.

„Sledováním noční Země můžeme zkoumat růst měst, sledovat hustotu osvětlení, odhadovat spotřebu energie a ekonomickou aktivitu nebo pomoci s reakcí na případnou katastrofu,“ uvedla NASA.

NASA se teď chce zaměřit na rychlejší zpracování těchto nočních snímků, aby se daly použít třeba i pro krátkodobé předpovědi počasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám