Hlavní obsah

Fotograf pořizuje své snímky každý den už 30 let

Novinky, lpl

Před třiceti lety se tehdy čtyřiatřicetiletý Karl Baden poprvé postavil před fotoaparát a stiskl spoušť, aby zaznamenal, jak jeho obličej vypadá. Od té doby tento proces zopakoval už 10 958krát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Fotograf pořizuje své snímky každý den už 30 letVideo: AP

 
Článek

23. února 1987 spustil Karl Baden, profesor bostonské univerzity, svůj projekt, který nazval - jak jinak - „Každý den“. V té době poněkud netradiční záměr získává v posledních letech zvýšenou pozornost a to díky příchodu „selfie“. Sám fotograf tak však své snímky neoznačuje.

Baden se snaží zaznamenávat proces stárnutí, a proto zůstává věrný stylu prvního snímku - používá stejnou 35mm kameru, stativ, pozadí a osvětlení. Celé vybavení je přenosné, a tak se může umělec „blýsknout“ i na cestách. První fotografii přizpůsobil i svůj celoživotní vzhled - snaží se o stále stejný účes, nenechává si narůst fousy a zachovává si stejný výraz bez úsměvu.

„Snažím se udržet tak neutrální výraz, jak je to jen možné. Nechci, aby emoce zastínily čistotu informací,“ sdělil Baden serveru bostonglobe.com.

Několik lidí zpochybňuje, že by se Baden opravdu fotil každý den, protože to podle nich není možné. Během tří dekád však profesor zapomněl pouze jedinkrát před odchodem do práce. Po cestě autem si vzpomněl, jenže pak zapomněl znovu. S projektem však neskočil a nyní sdělil, že „chyby považoval za součást procesu.“

Fotil se i během léčby rakoviny

Svému cíli zůstal oddaný i v té nejtěžší chvíli. Na počátku roku 2000 musel podstoupit léčbu chemoterapií a chirurgický zásah kvůli rakovině. Zaúkoloval svého přítele, aby jej fotil, kdyby toho sám nebyl schopen, ale nakonec to Baden zvládl sám.

„Pokračovat v projektu pro mě bylo v té chvíli ještě důležitější,“ řekl.

A skončit nechce ani v budoucnu. „Plánuji v tom pokračovat až do doby, kdy toho už nebudu schopen. A až to nastane, asi si najmu někoho, kdo to bude dělat za mě,“ dodal s úsměvem.

Reklama

Výběr článků

Načítám