Hlavní obsah

Vulkanolog prozkoumal sopku opravdu zblízka. Spadl do ní

Novinky, dov

Dalo by se říct, že se dva muži na okraji vulkánu v Nikarague málem stali výherci Darwinovy ceny. Vulkanolog a jeho průvodce se zřítili do aktivní sopky poté, co jim prasklo bezpečnostní lano. Oba dva měli ale nesmírné štěstí a osudovou nehodu přežili bez větších úhon.

Foto: Profimedia.cz

Kráter sopky Masaya.

Článek

Šedesátiletý vulkanolog z Argentiny, Rodolfo Alvarez, poznal jádro svého vědeckého výzkumu doslova z první ruky. Expert navštívil uplynulý týden sopku Masaya s mladým průvodcem, 27letým Adriacem Valladaresem. Dvojice společně pracovala na okraji vulkánu, Alvarez zde natáčel dokument pro televizi. Zničehonic se jim ale přetrhlo lano a oba dva spadli do kráteru sopky.

Podle webu TN8.tv oba muži padali přes 450 metrů hluboko a po pádu strávili v sopce přes 30 hodin. Až když se dlouho nikomu nehlásili, začala záchranná akce. Přivolaná pomoc oba dva muže v úterý na večer zachránila. Měli nesmírné štěstí, protože kromě silné dehydratace z vysokých teplot se jim nic jiného nestalo.

Ze sopky je vysvobodili hasiči a policisté, kteří k nim museli slézt pomocí speciální techniky.

Darwinova cena (Darwin Award)

Darwinova cena je ironické ocenění pro lidi, „kteří se zasloužili o zlepšení lidského genofondu tím, že se sami odstranili ze světa hloupým způsobem“. Cena je pojmenována po Charlesi Darwinovi, zakladateli evoluční biologie. Nejde o žádné hmotné ocenění, uděluje se na internetové stránce DarwinAwards.com jen jako určité (obvykle posmrtné) uznání.

Zdroj: Wikipedia

Sopka Masaya je stále aktivní a na svém dně má lávové jezero. Proto je vulkán také velmi atraktivní pro vědce a turisty z celého světa. Naposledy kráter Masaya explodoval v roce 2001; kameny ze sopky letěly až 500 metrů daleko a zranily přitom jednoho z turistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám