Hlavní obsah

Kdyby mohl, zakázal by islandský prezident pizzu s ananasem

Novinky, dov

Gastronomickou válku nechtěně vyvolal islandský prezident Gudni Thorlacius Jóhannesson. Ukázalo se totiž, že lidé berou svůj výběr pizzy velmi vážně. Prezidentova poznámka o tom, že by nejraději zakázal kombinaci pizzy s ananasem, totiž v uplynulých dnech vyvolala na sociálních sítích hotové pozdvižení.

Článek

Dva názorové tábory se střetly po výroku hlavy Islandu, kdy prezident Jóhannesson vyjádřil své znechucení nad pizzou s ananasem. Jedni prohlašují takzvanou pizzu Havaj za vraždu italské gastronomie, druzí naopak na svou oblíbenou kombinaci nenechají dopustit.

Mezinárodní debatu o vhodné surovině na pizzu přitom způsobila nevinná návštěva střední školy v severní části ostrovního státu. Když prezident v diskusi se žáky dostal od uvědomělého studenta otázku, co si myslí o pizze s ananasem, v žertu odpověděl, že kdyby k tomu měl moc, tuhle kombinaci by zakázal zákonem.

Poznámka ale nezůstala zapomenuta – lidé totiž své oblíbené jídlo berou velmi vážně a někteří se skutečně začali obávat, že nesmyslný zákon by někdy mohl skutečně vstoupit v platnost. Jsou tu ale i tací, kteří prezidentovi vyjádřili plnou podporu.

„Nemám pravomoc k vytváření zákonů. A rozhodně ne takových, které by vám zakazovaly jíst pizzu s ananasem,“ vzkázal světu prezident Jóhannesson. „Nikdy bych nechtěl dojít k tomu, že bych měl takovou moc, abych zakazoval věci, které nemám rád a nelíbí se mi. Ani bych nechtěl žít v zemi, kde by vládl takový prezident. Co se ale týče pizzy, doporučuji vám místo ananasu vyzkoušet mořské plody.“

Gudni Jóhannesson, historik a profesor dějepisu na Islandské univerzitě, je ve své zemi velmi populární hlavně díky svému neformálnímu vystupování. Islanďané občas svého prezidenta potkávají v hladovém okénku pizzerie, kam si cestou domů z kanceláře chodí na rychlé občerstvení. Je také prvním a zatím jediným prezidentem na světě, který se například zúčastnil pochodu Gay Pride.

Reklama

Výběr článků

Načítám